maandag 6 november 2006

Incredible Machines

Van Bert Bulder, webdesigner van Hippo WebDesign, kreeg ik de link voor dit prachtige filmpje. In het filmpje zie je in feite een soort superjodelbaan: een balletje rolt langs, door en over allerlei obstakels naar een eindpunt. Het leuke van dit filmpje vind ik dat de baan gemaakt is met allerlei huis-tuin-en-keuken objecten: een emmertje, blokjes hout, een oud tandwieltje, een fietspomp, een fles en nog veel meer. Maar de objecten zijn met heel veel creativiteit toegepast!

Het roept bij mij associaties op van twee games. De ene is Red Fred: een van mijn favoriete games, waarbij je een hamster moet bevrijden door allerlei gereedschappen en voorwerpen op niet-standaard manieren in te zetten. De andere game is Incredible Machines (of Crazy Machines: er zijn vele varianten van), waarbij de speler een balletje moet brengen van het ene naar het andere punt door buisjes, gewichten, katrolletjes enz. op de goede manier achter elkaar te zetten. Beide games zijn gratis te downloaden van internet; het spel Crazy Machines kun je ook . Ze zijn bruikbaar voor de hoogste klassen van het basisonderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In mijn Furl-archief vind je een korte bespreking van zowel Red Fred als van Incredible Machines.

Het leuke van dit filmpje vind ik dat het uitdaagt om zelf een 'Incredible Machine' te bouwen. Dat lijkt me een reuze leuk en inspirerend project voor een klas, waar je heel lang aan kunt werken. Je kunt één grote machine maken, maar je kunt natuurlijk ook de klas in kleine groepjes verdelen en elk groepje vragen om een eigen onderdeel te bouwen. En je hoeft deze opdracht natuurlijk niet te beperken tot één groep: je kunt er ook een project van maken voor verschillende groepen. Of wat zouden jullie ervan vinden om van zoiets een lokale, regionale of zelfs landelijke wedstrijd te maken? De resultaten van het werk kunnen op film gezet worden en op YouTube gezet worden waar dan gestemd kan worden wat de mooiste baan is, en waar commentaar gegeven kan worden op de inzendingen. Heb je liever geen commentaar dan kun je de filmpjes op Google Video zetten. En als je helemaal een veilige omgeving wilt, dan kan waarschijnlijk ook gebruik gemaakt worden van de Kennisnet Videoportal.

De technische mogelijkheden zijn er wel, dus laat het even weten als je het een goed idee vindt om zo'n wedstrijd te organiseren. Wie weet kunnen we met zijn allen zo'n plan uitwerken!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Margreet,

Heel mooi filmpje.
Ook in Nederland bestaan (bestonden) de Goldberg-wedstrijden Daarbij bouwen leerlinen een Rube Goldberg-machine. Dat is een zo ingewikkeld mogelijk apparaat dat gebruik makend van alledaagse hulpmiddelen een zeer eenvoudige handeling verricht.

André zei

Mijn kinderen hebben veel met de PC-versie ervan gespeeld. Zie ook http://www.bestoldgames.net/eng/old-games/the-incredible-machine.php
Een wedstijd kan dus ook virtueel gespeeld worden

m2cm zei

@Pierre,
Dat doet me denken aan de eerste dagen van de rekenlineaal, waarmee we heel trots alle rekensommen oplosten, en soms tot verrassende resultaten kwamen. Twee keer twee?? Ongeveer 3,996 schat ik ;-)

@André,
De incredible machine-games ken ik, maar ik was nog niet op de gedachte gekomen om op die manier een wedstrijd te organiseren. Leuk!

Anoniem zei

Prachtige variant op Der Lauf der dinge