vrijdag 10 november 2006

Mindmaps

MindManager in Education
Voor de herfstvakantie las ik in het weblog van Willem Karssenberg dat webloggers gratis het pakket MindManager konden krijgen. Aangezien ik een rasechte Hollandse ben, heb ik daar natuurlijk gelijk op gereageerd ;-) Niet eens zozeer omdat ik het pakket zelf wilde gaan gebruiken, maar vooral omdat ik mindmapping een goede en aansprekende manier vindt om leerlingen te leren hoe je een zoekvraag kunt bepalen.

In een mindmap kun je namelijk prachtig zichtbaar maken wat de hoofdvraag is van het onderwerp waarover je meer wilt weten, of er verwante onderwerpen zijn en wat eventuele deelvragen zijn. Ik had zelf op die manier met leerlingen gewerkt (alhoewel ik dat toen niet deed op de computer, maar met een schoolbord en een krijtje) en mijn ervaring was dat het bepalen van de zoekvraag zo leuker werd waardoor de leerlingen er meer bij betrokken waren. Bovendien onthielden ze de vraagstelling beter doordat het geheel gevisualiseerd werd. Een fan van mindmappen was ik dus al lang, maar ik moet eerlijk zeggen: ik deed het eigenlijk voor mezelf nooit omdat ik het altijd teveel moeite vond om zo'n overzicht te maken, en ik ook zonder dat voor mezelf mijn onderzoeksvragen kon afbakenen.

Maar ja, toen ik het pakket MindManager had gekregen, moest ik het natuurlijk ook een keer gaan uitproberen! En ik ben om: het is echt handig om op deze manier een probleem in kaders te vatten. Ik heb MindManager gebruikt om een project waar ik voor ben gevraagd goed in kaart te krijgen. Ik kon in MindManager keurig heel snel deelproblemen formuleren, elk deelprobleem kon ik daarna weer verder onderverdelen enz. In het pakket kon ik verder makkelijk links maken naar relevante websites, en - wat ik ook heel makkelijk vond - ik kon bij elke vraag in een apart veld allerlei opmerkingen zetten. En wat nog mooier is: ik kan het geheel exporteren naar allerlei andere pakketten. Ik kan een plaatje maken dat ik in PowerPoint kan laten zien, de teksten kan ik zetten in Word, en ik kan de indeling exporteren naar Microsoft Project waar ik dan weer een tijdplanning kan maken bij het project. En ik kan van het hele overzicht met alle opmerkingen erbij met één druk op de knop een website maken. En dat is dan natuurlijk weer erg makkelijk voor leerlingen die van hun werkstuk een website willen maken.

Kortom: dit pakket is zowel voor leerlingen als voor mijzelf errug handig!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Margreet,

Op dit moment wordt door Joop van Schie van het Albeda College te Rotterdam in opdracht van ICTnieuws.net een onderzoek gedaan naar de volgende Mindmapprogramma's: Inspiration (+kinderversie Kidspiraion), Mindmanager, Open Mind2 en Spark Space. Het verslag van het resultaat hiervan komt binnen enige weken op www.ictnieuws.net te staan

m2cm zei

@Louis,

Ik krijg vast een seintje van je als het onderzoek afgerond is ;-)

Anoniem zei

Er is ook een gratis Open Source versie:FreeMind
http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page

Zelf vind ik die prettiger werken. Ik geef deze altijd door aan mijn leerlingen om mee te werken. Ook erg veel exportmogelijkheden (pdf,svg,html etc).

pinx zei

Sinds kort is er ook Cayra.
Maakt gebruik van de nieuwste Microsoft-technieken (WPF).
Is gratis voor niet-zakelijk gebruik.

m2cm zei

@Marcel,
Dank voor de tip. Ik heb het programma gedownload: ik ga het eens uitproberen!

Anoniem zei

Hoi Margreet,

Voor een overzicht van de meest populaire en gebruikte MindMap software programma's moet je maar eens kijken bij deze lijst: http://www.balancedmind.nl/mindmappen/overzicht-van-mindmap-software.htm

m2cm zei

@JR,
Bedankt voor de tip. Maak je er ook nog een overzicht bij van online mindmaptools? Voor scholen is dat namelijk heel interessant!

Anoniem zei

Is er zn online lijst? Zag er een aantal staan bij

http://www.trainyourbrain.tv/blog/

m2cm zei

@Anoniem,
Een vergelijking van 4 online tools vind je hier.