woensdag 22 november 2006

Tafelsommen

TafelsommenLaatst vroeg iemand me of ik spelletjes wist waarmee vermenigvuldigen ingeoefend kan worden. Tafelsommetjes dus, maar dan verpakt als spelletje. Ik heb voor hem (of eigenlijk voor zijn dochter) een aantal van dit soort spelletjes op een rijtje gezet. Omdat ik wel vaker die vraag heb gekregen, zet ik ze nu maar eens in dit weblog bij elkaar, zodat ik vragers in de toekomst naar deze post kan verwijzen ;-)

Om te beginnen is er van alles gratis online te vinden:
  • het spel Kikker van het Freudenthalinstituut. Hierbij geeft de leerling zelf een som die hij kent, en de kikker geeft daarna een som die daarbij aansluit (bijv. de leerling geeft de som 4x7=28; de kikker vraagt vervolgens het antwoord op 40x7 )
  • Tafelgetallen (ook van het FI). De leerling kiest de tafel die hij wil oefenen. Vervolgens worden steeds 3 getallen getoond, waarvan 1 getal deelbaar is door het cijfer dat de leerling heeft aangeklikt (let op: dit spel werkt bij mij niet in Firefox!)
  • Rekenen met plezier. Niet echt een spel: de leerling krijgt steeds een nieuwe tafelsom die hij moet maken. Na invullen van het antwoord, wordt direct feedback gegeven of het antwoord goed of fout is. Het aantal goede en foute antwoorden wordt bijgehouden
  • Tafeldiploma. Een verzameling spelletjes van OnlineKlas waarbij je steeds binnen een beperkte tijd het goede antwoord op een som moet aanklikken of invoeren. Zonder te registreren kun je alle sommen oefenen. Voor een bedrag van 10 euro per jaar kun je ook toetsen afnemen, en krijg je als leerkracht de beschikking over een online overzicht van de resultaten van je leerlingen.
  • Een spel van Schoolbits, waarbij de leerling een tekening inkleurt door de goede antwoorden op de sommen te geven (let op: het aantal sommen is hier beperkt)
  • APlus math. Engelstalig. Op deze site zijn een viertal (Engelstalige) spelletjes te vinden om de tafels mee te oefenen: Matho (bingo, waarbij de bingokaart gevuld is met het antwoord op sommen), Concentration (memory, waarbij bij een som het goede antwoord gevonden moet worden), Hidden Picture (door de goede antwoorden te geven worden steeds delen van een plaatje zichtbaar gemaakt) en Planet Blaster (meerkeuzevragen, waarbij je de planeet waarop het goede antwoord staat kapot schiet)
  • TVBSoft-spellen. Een verzameling freeware spellen. De games waarbij tafels geautomatiseerd worden staan aangeduid als 'auto'.
  • Multiflyer. Een (Engelstalig) spel waarbij je door de goede antwoorden te geven van planeet naar planeet gaat. Tussentijds opslaan is niet mogelijk en het hele spel uitspelen kost veel tijd, maar je kunt wel een printje maken van de resultaten van een sessie. Voor het hele spel Multiflyer moet betaald worden, maar er is ook een gratis demoversie.
  • Asteroids. (Engelstalig) spel, waarbij je asteroids stuk moet schieten door binnen een bepaalde tijd het antwoord op een som te geven. Asteroids is onderdeel van de betaalde versie van Multiflyer, maar er kan ook een demoversie van gespeeld worden.
  • Op de site Oldgames vind je allerlei oude DOS-spelletjes. Toegegeven: die zijn natuurlijk lang niet zo mooi vormgegeven als de nieuwste games. Maar er zitten best leuke en bruikbare spelletjes tussen. Als je zoekt op ' math' vind je maar liefst 15 titels. Met name het spel MathTris vind ik aardig. Bij deze variant op Tetris moet je sommetjes maken. Op de vallende vierkantjes staan cijfers en rekentekens ( +, -, x en /). Je moet de blokjes zo laten vallen dat er sommen mee gemaakt worden. Zodra een som compleet en correct is, verdwijnt de som. Je kunt in de settings bepalen welke soort sommen je wilt maken.
Er zijn ook programma's waar je voor moet betalen. Over het Engelstalige Timez Attack schreef ik al eens eerder maar er is ook Nederlandstalige software waarmee je je leerlingen kunt laten werken, bijv. Robbie Konijn en Junior Detectives. Veel meer rekensoftware is te vinden bij Edupro.

Wil je de leerlingen echt het gevoel geven dat ze op school mogen gamen, laat ze dan eens op een Nintendo spelen met Dr. Kawashima's Brain Training of met Big Brain Academy. Bij deze spellen moet je o.a. oefenen met het maken van eenvoudige vermenigvuldigingssommen. Let wel: het is niet bedoeld voor het inoefenen van sommen, maar voor het oefenen van de hersenen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de leerlingen het leuk zullen vinden om hiermee aan de slag te gaan, en het zal ze beslist motiveren om de tafels onder de knie te krijgen!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wat een lange lijst! Bespaart veel zoekwerk op internet.
Bedankt.
Corina Bakker

m2cm zei

Graag gedaan. En als jij nog meer programma's tegenkomt, dan hou ik me aanbevolen!