dinsdag 14 november 2006

Verkiezingen: de stemcomputer

Programma StemcomputerDe verkiezingen naderen met rasse schreden. Er is een hoop om te doen: zijn die stemcomputers nu wel of niet betrouwbaar? Voor kinderen is het vaak moeilijk voor te stellen wat dat stemmen nu precies is. Ik herinner me dat ikzelf de eerste keer mocht stemmen; dat vond ik toen behoorlijk stoer ;-)

Tegenwoordig is er behoorlijk wat te vinden op het net over politiek en over de verkiezingen. Kennisnet heeft net een nieuwe themasite geopend, waar allerlei tips worden gegeven hoe de verkiezingen een plaatsje kunnen krijgen in de lessen in het basis-, voortgezet en beroepsonderwijs. Een erg leuke vind ik de Stemcomputer, een gratis programma dat gedownload kan worden op de site van Signum software.

Met Stemcomputer kunnen kinderen zelf ervaren hoe het is om te stemmen. Je kunt natuurlijk laten stemmen op de grote partijen, maar de les krijgt vermoedelijk meer inhoud als de kinderen zelf partijen maken, een eigen partijprogramma opstellen en zelf aktie gaan voeren. Het programma ondersteunt maximaal 5 partijen van ieder 7 kandidaten: genoeg dus voor alle kinderen om lid te zijn van een partij. De namen van de partijen en van de kandidaten worden ingevoerd in een meegeleverd .dat-bestand. Daarna kan er gestemd worden.

Na afloop van het stemmen kan de uitslag opgevraagd worden, zowel het aantal stemmen per partij als per kandidaat. Je kunt daarna natuurlijk ook nog een informateur en een formateur benoemen: dan wordt echt duidelijk wat er allemaal bij komt kijken om een parlement te formeren. In ieder geval wordt het met deze stemcomputer allemaal een stuk levensechter!

Geen opmerkingen: