woensdag 6 december 2006

Geef je mening

Eigen mening eerstDe provider XS4ALL heeft een leuke site gelanceerd die volgens mij voor het onderwijs erg goed bruikbaar is: Eigen mening eerst. Op deze site wordt je gevraagd om jouw visie te geven over een onderwerp dat je zelf belangrijk vindt. Je kunt dat doen door een tekst in te typen met daarbij eventueel een foto, of een geluids- of videobestand te uploaden. Je mening wordt vervolgens, verpakt in een doos, aangeboden op de site zodat anderen die kunnen lezen of bekijken. Ook kun je bij iedere mening aangeven of je het daarmee eens bent of niet, waarna je kunt kijken hoe anderen gereageerd hebben op die visie.

Dit initiatief kan je natuurlijk op allerlei manieren inzetten in het onderwijs. Ik zou het zelf leuk vinden om leerlingen te vragen hun visie te geven over onderwijsvernieuwing: hoe zouden zij hun eigen onderwijs vorm willen geven? Maar je kunt Eigen Mening Eerst natuurlijk ook gebruiken voor vakken als geschiedenis, maatschappijleer, ANW enz., door de leerlingen te vragen hun visie te geven over bijv. historische, economische, ecologische en ethische vraagstukken. Je kunt de opdracht ook combineren met andere vakken: de beeldende vakken (het maken van een foto of video, een beeld waarin de mening tot uiting komt), een taal (het schrijven van een betoog, een brief of een dialoog over het betreffende onderwerp) of muziek (het zoeken van muziek die past bij het onderwerp).

Als iedereen zijn mening online heeft gezet, vraag je de andere leerlingen te reageren. Daar kun je natuurlijk een wedstrijdje van maken: wie krijgt de meeste positieve stemmen? En de winnaar krijgt...... natuurlijk een grote doos met een verrassing ;-)

2 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Dit is ook wel leuk:

2.0 sites zijn zo popu omdat ze steeds meer op games gaan lijken. Daar had ik nog nooit bij stil gestaan ^^

http://www.boingboing.net/2006/12/06/web_sites_are_a_kind.html

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Edwin,

Leuke vergelijking, maar ik vind 'm wel wat kort door de bocht. Volgens mij kun je zo ook een vergelijking maken tussen web 2.0 en postzegelverzamelingen!