donderdag 7 december 2006

Zoo tycoon DS; behoud je dierentuin.

Zoo Tycoon DSToen mijn moeder laatst terug kwam van Engeland had ze een stel spellen meegenomen. Een van die spellen sprong er met zijn oren tussenuit. Tenminste, die leek mij het interessantst om te spelen. Dit omdat het me interessant leek om te kijken of deze game beter was dan de pc versie, die zich vooral richtte op het blij maken van de dieren en dat minder dan het maken van de dierentuin zelf. Op de pc versie werd daardoor het winst maken heel erg moeilijk. Eens zien.

Zoo Tycoon op de DS is een spel, net zoals alle andere Zoo Tycoon spellen een dierentuin moet opbouwen en onderhouden. Daarbij is het belangrijk het gastenaantal hoog te houden en de gasten tevreden te houden. De mensen hou je blij door standbeelden, drink- en eetkraampjes en veel dieren in je dierentuin in te bouwen. Van de dieren krijg je het wat specifieker te horen. Je kunt precies bij een dier zien wat er nodig is om het gelukkig te maken. Meestal zijn dit een bepaald soort bomen, planten of terrein. Zoo Tycoon DS onderscheidt zich in twee verschillende soorten speeltypes. freeform en missie games. In een missie game heb je bepaalde doelen die je moet nakomen zoals het aantal gasten in het park of de gemiddelde tevredenheid van de dieren of de gasten. In freeform bepaal je zelf het terrein en het startbedrag waarmee je speelt, en dan is de bedoeling een dierentuin naar eigen smaak in te richten.

Zoo Tycoon DS ziet er leuk uit, heeft genoeg mogelijkheden en het maken van dieren is deze keer wel verbeterd. Je kunt overal zien wat een dier nodig heeft. Je kunt in principe ieder dier 100% blij maken als je maar een beetje goed kijkt. Daarom zijn die doelen bij missies meestal wel haalbaar. Leuk is ook dat je dieren jongen kunnen krijgen, die je dan weer kunt verkopen en dat brengt dan weer geld op. Er zit op zich veel variatie in het spel en als je alles wil uitspelen ben je wel een paar uur bezig. De stappen in de missies van begin naar gevorderd worden ook heel erg goed gemaakt, zodat je spelenderwijs het spel leert te spelen. Er zijn ook genoeg missies zodat dit spel je ook wel een groot aantal uurtjes zoet houdt. De missies zijn echter meestal niet te lang. Het begint met een kwartier en naarmate je op een hoger niveau komt, wordt het steeds een kwartier meer per missie.

Groot nadeel van dit spel is wel dat je maar 1 save per keer wil hebben. Dat betekent dat je het spel maar met 1 persoon kunt spelen eigenlijk. Als er daarna iemand anders op wil, moet die het spel uitspelen. Dit is ook een nadeel als je een freeform game hebt, kan je er geen missie meer in opslaan. De besturing is ook niet echt om van te dromen. Je moet met de stylus en de knoppen samen een weg vinden door je park en daarmee ook alles neerzetten. Op zich gaat dat wel, maar soms is het erg lastig.

Zoo Tycoon DS is en leuk spel, niet alleen voor een regenachtig middagje maar ook als alternatief voor een normale bezigheid. Het is leuk om de dieren te verzorgen en het is ook een beetje verslavend. Ik denk dat als je niet van strategiespellen houdt, je het niet moet doen, maar als je ook maar een beetje nieuwsgierig bent, het spel je wel zal meevallen en je het zelfs heel leuk zal gaan vinden. Dat is een algemene voorspelling die ik nu doe. En ik kan bijna met zekerheid zeggen dat als ik een voorspelling doe, dat die uitkomt. ;-)

Geen opmerkingen: