dinsdag 12 december 2006

Linerider

LineriderAndré Manssen maakte er al een paar keer melding van in zijn weblog: het spelletje Linerider. In dit spel maak je een racebaan voor een mannetje op een slee. Dat lijkt heel eenvoudig, maar dat is het absoluut niet: de baan die je maakt is glad en hard, en het sleetje gaat stuiteren als het over een hobbeltje gaat. Als het sleetje te stijl gaat, dan vliegt het mannetje van zijn slee af.

De originele versie van het spel, gemaakt door Boštjan Cadež, is verder uitgewerkt door LineRider.ca. Deze versie biedt veel meer mogelijkheden. Je kunt hier o.a. gebruik maken van een gum en van versnellingslijnen en je kunt er een achtergrondtekeningetje bij maken.

Op scholen (basis- en voortgezet onderwijs) wordt het spel veel gespeeld. Knap: je hebt veel geduld nodig om een goede baan te maken. Om een looping te maken kun je bijvoorbeeld het beste werken met hulplijnen zodat je looping de juiste kromming heeft. En daarna moet je zorgen dat op de juiste plek in de tekening een doorgang is zodat het mannetje verder kan sleeën.

Wat ik zo leuk vind aan dit spel is dat het duidelijk maakt hoe krachten werken. Ik heb geen idee hoe e.e.a. wordt berekend, maar ik vermoed dat er heel wat rekenwerk achter het spelletje verborgen zit. Het lijkt me een leuke opdracht om een klas eens te laten experimenteren wat er gebeurt als je een looping groter of kleiner maakt, als je de helling stijler maakt of wat de maximale hoek mag zijn bij een helling waarbij de sleeër nog net op zijn slee blijft zitten. En zo zijn er vast nog veel meer experimenten te bedenken die bij het vak natuurkunde verder uitgewerkt kunnen worden.

Een tip voor wie aan de slag wil: je kunt rechte lijnen trekken bij Linerider door met je rechtermuisknop te klikken op de plek waar je de lijn wilt laten beginnen, en dan vervolgens met je linkermuisknop op de plaats waar de lijn moet eindigen. Je moet dan nog even heen en weer bewegen voordat de lijn verschijnt. Kijk voor nog meer tips ook op dit Nederlandse weblog over Linerider. Let op: deze truc werkt alleen in Internet Explorer, dus niet in Firefox.

Wil je weten wat ervaren bouwers allemaal kunnen maken met Linerider? Kijk dan maar eens naar onderstaand filmpje. Wel even doorzetten voordat je dit bereikt!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier zijn misschien ook nog wat handige tips om het wat leuker te maken:

1. Rechte lijnen ( al vermeldt ):
Rechtermuisknop, ( dan om het wat overzichtelijker te maken, ergens anders nog een keer op de rechtermuisknop klikken), Dan waar je wilt dat de rechte lijn eindigt, druk je de linkermuisknop in, deze houdt je ingedrukt, en dan beweeg je een beetje met de muis.

2. Een Pinch:
Je maakt een rechte lijn ( hoe hierboven is vermeldt ), dan zet je een andere rechte lijn erboven, deze moet er dicht tegenaan zitten, en evenwijdig aan de lijn eronder zijn. Als je slee er nu overheen gaat, en je hebt het goed gedaan, zal de slee snel sneller gaan.

3. een cannon:
Je maakt gewoon een zwart blok van strepen, als je slee hier tegenaan gaat, zal hij wegknallen.

4. Loopings maken:
Dit is iets wat veel mensen in het begin lastig vinden, ik kan je ermee helpen, maar het kost wel veel tijd om dit te doen ( ook om uit te leggen, dus als je het niet wilt lezen, lees maar niet )
Je maakt eerst een paar rechte lijnen ( deze moeten één lange rechte lijn vormen ), dan begin je een nieuwe lijn op het uiteinde van de lange lijn, de lijn die je nu gaat maken, moet horizontaal zijn ( als je slee veel snelheid heeft, moet de horizontale lijn zo ver mogelijk naar rechts als mogelijk, je scherm hierbij niet verplaatsen ). Dan begin je aan het uiteinde van de h-lijn met een andere lijn, deze doe je vlak boven de h-lijn, maar wel tegen de v-lijn aan. begin je iets voor het uiteinde van de h-lijn, en laat je de lijn iets verder boven de h-lijn eindegin, deze ook op de v-lijn. Etc. etc. Als je dit klaar hebt moet je allemaal ruitjes hebben in het figuur. en een dikke zwarte lijn waar de slee overheen gaat.

(als je een voorbeeld wilt, ga dan naar YouTube.com en typ bij Search:
Voor 1. Linerider Straight Lines
Voor 2. Linerider Pinch
Voor 3. Linerider Cannon
Voor 4. LInerider Looping
( het woord: Tutorial, kun je bij alle 4 erbij zetten )

Wil je nog meer weten, geef een maar een reactie.
Commentaar is ook welkom.

Anoniem zei

Dit was ik nog even vergeten.

Kijk liever niet naar dat filmpje hier boven, maar kijk naar deze. Dit is niet vergelijkbaar met elkaar!

http://www.linerider.org/movies/videos.php?id=29

Er staan er nog meer op: http://www.linerider.org/movies

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Tsjonge, ik was al onder de indruk van het filmpje dat ikzelf had gevonden, maar deze is inderdaad nog veel mooier. Geweldig hoe de maker dat gedaan heeft. Ik heb al moeite met één eenvoudige looping!

Anoniem zei

die is gewoon van de maker ga naar www.official-linerider.com en klik op movie's daar ook goede in en die die op de beginpagina staat moet je kijken die is heel mooi (druk op play om de versie met turbo lijnen enz. van de originele maker van linerider te spelen hier zie je het verschil niet tussen lijnen turbo lijnen en decor!!!)

Anoniem zei

ojahh ik moest ook nog even zeggen van die betere versie van hem daarb mee heeft hij die baan ook gemaakt