woensdag 13 december 2006

Welke wiki wil ik?

Ik las er al over op verschillende blogs, maar ben er nu pas toe gekomen om de site zelf te bezoeken: Wikimatrix. Op Wikimatrix vind je een overzicht van allerlei wikisoftware en -websites. Je vindt hier meer dan 70 plekken op het web waar je, al dan niet tegen betaling, een wiki kunt maken.

Erg handig vind ik de mogelijkheid om een aantal wiki's te vergelijken: je klikt aan van welke wiki's je de specs wilt zien, en je krijgt de mogelijkheden van die wiki's keurig netjes in een tabelletje tegen elkaar afgezet. Maar daarbij blijft het niet. Er is ook een wizard die je helpt de wiki te vinden die bij je past. Je krijgt achtereenvolgens een aantal vragen, bijvoorbeeld of je wilt beschikken over de historie van pagina's , of je de wiki zelf wilt hosten of niet, of je de wiki wilt plaatsen binnen een eigen domein enz. Als je de vragen hebt beantwoord krijg je een overzichtje welke wiki's aan de door jou gekozen criteria voldoen. Daarna kun je natuurlijk dan weer makkelijk die wiki's met elkaar vergelijken, zodat je snel een keuze kunt maken.

Wat ik ook makkelijk vind is de pagina waar je kunt zoeken hoe in verschillende wiki's de lay-out van een tekst bepaalt, bijvoorbeeld hoe je een stuk van de tekst bold of italic maakt, hoe je gebruik kunt maken van bullets, hoe je plaatjes invoegt etc. Voor mij erg handig omdat ik van verschillende wiki's gebruik maak en niet bij iedere wiki makkelijke en snel vindbare helpteksten zijn.

Ik ben zelf een fan van Wikispaces. Niet omdat ik die makkelijker vind dat allerlei andere wiki's (de meeste wiki's zijn niet echt moeilijk te doorgronden), maar omdat zij op dit moment de gelegenheid bieden om voor het onderwijs gratis wiki's te maken zonder dat daarin advertenties worden geplaatst. Deze gratis wiki's bieden echt alle mogelijkheden die ik nodig heb: je kunt zelf kiezen of de wiki openbaar is of niet, je kunt pdf'jes e.d. in je wiki uploaden, je kunt er een eigen logo in plaatsen, je kunt een back-up van de wiki maken en die op je eigen p.c. bewaren, je kunt er makkelijk een filmpje o.i.d. in opnemen en nog veel meer. Beleefd aanbevolen dus!

1 opmerking:

rino zandee zei

Deze wil ik daarom:

http://biology.leidenuniv.nl/~zandee/news/archives/2006/12/13/dokuwiki_.html