Zo vertelde Sjaak Janssen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur over een ontzettend leuk en inspirerend project over subculteren dat hij samen met zijn collega's op zijn school heeft uitgevoerd. Subculturen is een onderwerp dat je van allerlei kanten kunt belichten: volgens mij komt het bij verschillende geschiedenismethoden aan de orde en het kan natuurlijk ook behandeld worden in de lessen maatschappijleer. Op de KSE is het thema behandeld binnen de beeldende vakken.
De leerlingen werkten in groepjes van drie. Ze moesten eerst zich informeren over subculteren: wat is het, en bij welke subcultuur van nu of uit het verleden voel je jezelf het meest op je gemak? Hoe komt die subcultuur tot uiting in je uiterlijk: kleding, kapsel, accessoires, sieraden enz.? Vervolgens kleedden ze zich zoals dat hoort binnen de subcultuur die ze hadden uitgekozen, en maakten foto's van elkaar. De foto's werden vervolgens levensgroot geprojecteerd op multiplex, de contouren getekend met grafietstift en uitgezaagd. Daarna werden de figuren ingeschilderd, en er mochten accessoires toegevoegd worden. De zo ontstane poppen werden buiten opgesteld, in het kader van een cultureel festival dat elke twee jaar in Etten-Leur wordt georganiseerd.
Ik vond het resultaat van het project indrukwekkend. De leerlingen zullen zeker veel hebben geleerd over subculturen nu en in het verleden. Wie wil meegenieten van het werk van de leerlingen kan kijken naar een gefilmde impressie van de straatbeelden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten