vrijdag 26 januari 2007

Create-a-Scape

Create-a-ScapeFuturelab, de organisatie die zich bezig houdt met onderwijsvernieuwing in de U.K., heeft een prachtig tooltje ontwikkeld waarmee je eenvoudig lessen kunt maken waarbij gebruik gemaakt wordt van GPS in een PDA. Met Create-a-Scape kun je aan geografische coördinaten (zoals bijvoorbeeld te vinden in Google Earth) bestanden koppelen. Kom je dan op de plek die overeenstemt met de tevoren opgegeven coördinaten, dan krijg je op je PDA een tekstje te zien, of er wordt een geluidsbestand of een video afgespeeld.

Wat me aanspreekt in het gebruik van PDA en GPS is dat je leerlingen zo ook buiten de school kunt voorzien van de nodige informatie waardoor het veel makkelijker is om ze buiten de klas onderzoek te laten doen. Op de site van Create-a-Scape vind je een heleboel ideeën voor opdrachten. Niet alleen voor aardrijkskunde, geschiedenis of biologie, maar ook voor bijvoorbeeld de talen, natuurkunde en voor l.o.

Op de site van Create-a-Scape kun je de software downloaden om een opdracht te maken (incl. links naar software om bijvoorbeeld foto's te bewerken en geluidsbestanden te bewerken) en je vindt er uitgebreide instructies. Ik vind het een aanrader!


Klik op het plaatje om een filmpje te zien waarin leerlingen vertellen over Create-a-Scape.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb sterk de indruk dat dit een grote HP advert is. Ik vind op de site niets voor andere PDA's ook het synchronisatie-tool is windows en niet palm. Ik denk wel dat het kan met een palm. Heb zelf een treo; heeft een bluetooth GPS ontvanger nodig.

De combiantie GPS en google earth moet ik nog uitvogelen

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Dat kan natuurlijk, maar ik betwijfel het. Ik ken Futurelab als een 'onpartijdige' organisatie. Ik heb zelf wel een pda (met windows), maar ik heb nog niet uitgeprobeerd of het daar ook mee werkt. Ik verwacht van wel, maar misschien dat Futurelab er meer over kan vertellen!
Ik heb overigens wel een keer de gps-track van een wandeling die ik had gemaakt (met behulp van Garmin-software) zichtbaar gemaakt met Google Earth. Indrukwekkend om te zien hoe mooi dat met elkaar samenwerkt!

Roel Martens zei

Hallo Margreet,

Je schrijft hierboven dat er ook video afgespeeld kan worden als je op een bepaalde plek komt. Dit is helaas niet waar. Je kunt alleen gebruik maken van geluidsbestanden en afbeeldingen. Zie ook de website van Create-A-Scape: http://www.createascape.org.uk/help/images/video.html.

Met vriendelijke groeten,
Roel Martens (Fontys PTH Eindhoven)

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Roel,
Je hebt helemaal gelijk. Jammer: ik hoop dat Futurelab daarop nog een aanpassing maakt. Goed om te weten, in ieder geval. Als ik ermee aan de slag ga, zal ik daar nog een truc op moeten bedenken. Je kunt natuurlijk wel op de pda de filmpjes zetten, en in de wandeling opnemen wanneer je welk filmpje moet draaien. Niet zo leuk, maar op die manier kun je toch films gebruiken. En misschien weet iemand anders nog een betere truc te verzinnen!

guido van dijk zei

Hallo Margreet,

Gisteren heb ik de nieuwe Beta versie van CreateAScape gedownload (www.mscapers.com). Samen met een collega heb ik het programma op mijn Mio 168 Pocket PC uit 2005 uitgeprobeerd. Om een idee te krijgen zijn er voorbeeld bestanden te downloaden zoals Hidden Danger UXB. Hiervoor hoef je namelijk geen vaste locatie te hebben om het te spelen. Na de installatie en configuratie van het speelveld kun je meteen aan de slag.
In deze nieuwe versie is het mogelijk om filmpjes in de omgeving te plaatsen. Op dit moment wordt HTML, audio en video ondersteund. In de definiteve versie is het ook mogelijk direct online maps in de mediamaker te downloaden. Nu kan dat alleen vanuit Amerika (licenties).
We zien genoeg mogelijkheden om met deze tool aan de slag te gaan. Zeker nu onze elo (It's Learning) ook nog op een mobieltje te gebruiken is.

Groet,

Guido van Dijk
Sintermeertencollege, Heerlen

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Guido,
Geweldig: dank je wel voor de tip!

Anoniem zei

Margreet
Is er nog nieuws van dit soort programma's als create a scape.
GPS en PDA

Ik zag een webquest aangekondigt van IVN Friesland met zoiets.

Ik wil het leerlingen laten maken zoals bij techer web

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Anoniem,
Er gebeurt veel op het gebied van mobiele communicatie en games. Er is natuurlijk al lang een nieuwe versie van Create-a-Scape: MScapers, en De Waag is bezig om online een tool aan te bieden waarmee dit soort games gemaakt kunnen worden. Er zijn ook scholen mee bezig maar voor zover ik weet zijn dat allemaal nog geïsoleerde projecten. Wel zie ik steeds meer scholen aan de slag met GPS, maar niet altijd in gamevorm. Is dat wat je bedoelt?

George Plakké zei

WebQuest IVN Friesland is het spel VeenQuest. Kinderen d.m.v. animaties, gaming en een verhaallijn op een speelse en eigentijdse manier content aanbieden. Dit gaan het Fryske Gea en IVN per 1 mei 2008 gebruiken.

Het verschil tussen dit soort applicaties en bijvoorbeeld MGLK of Create-a-Scape is dat de content in een multimedia en game element aangeboden zal worden. Ook moet VeenQuest/CultuurQuest 365 dagen per jaar en zonder hulp van experts met 1 druk op de knop gebruikt kunnen worden iets wat bij de gratis tools niet altijd het geval is.


Waarschijnlijk had je het al in de gaten, maar ik ben dus zelf de ontwikkelaar van veenquest en cultuurquest. Informatie kunnen jullie vinden op mijn weblog www.georgeplakke.blogspot.com