dinsdag 6 februari 2007

Games voor peuters en kleuters

Jigsaw PuzzleAfgelopen week vond ik tot twee keer toe een site met leuke spelletjes voor kinderen vanaf een jaar of 3 tot ongeveer 7 of 8 jaar. Alhoewel beide sites bestemd zijn voor Engelstalige kinderen, vond ik er ook veel interessant materiaal op voor Nederlandse kinderen. Voordeel van die leeftijdscategorie is namelijk dat ze nog niet kunnen lezen, dus dat veel spellen (met name de puzzel- en de rekenspellen) zonder (tekstuele) uitleg gespeeld moeten kunnen worden! Ik heb beide sites opgenomen in mijn FURL-archief met (gratis) online games, maar voor wie niet (via RSS) ingetekend is op die lijst, hierbij de beschrijvingen.

De eerste site die ik vond is Up to Ten. Op deze site zijn de spelletjes ingedeeld met pictogrammen, waarbij de leerkracht kan zoeken op de vaardigheden waarmee geoefend wordt, bijvoorbeeld cijfers, observeren, voorstellingsvermogen enz. Voor de leerlingen is er een andere lijst, bijv. muziekspelletjes, dingen sorteren, creatieve spelletjes enz. Een aantal voorbeelden: koekjes bakken en versieren, memory, puzzels (eerst de stukjes goed leggen, dan uitprinten in zwart-wit en vervolgens kleuren), raad de verschillen, racen op de motor (oog-hand coördinatie), memory enz.

De tweede site, met de titel 'Kindersite' is minder goed doorzoekbaar: de games staan in alfabetische volgorde en er is alleen een leeftijdsaanduiding en geen indicatie wat geleerd wordt of een omschrijving van het spel zelf. Maar er is wel veel leuks te vinden. Ik was zelf erg gecharmeerd van een puzzelspelletje waarbij de stukjes soms het juiste formaat hebben, maar soms ook te groot of te klein zijn. Je moet die eerst vergroten of verkleinen en pas daarna kun je ze op de goede plek leggen. Ik vond het een behoorlijk lastige opdracht! Ik vond er ook een aantal leuke rekenspelletjes, o.a. het spel Numbers waarbij je een kikker een sloot moet oversteken door steeds naar opeenvolgende pompebladen te springen met opvolgende getallen. Op Kindersite is het lastiger om passende spellen te vinden, maar er zijn er wel meer dan op UptoTen.

Alhoewel ik zeker niet zou willen dat kinderen al hun tijd achter een computer doorbrengen, denk ik dat een slimme keuze van deze spelletjes wel kan helpen bij de ontwikkeling van allerlei vaardigheden bij kinderen. Het lijkt me dat je dan wel een selectie moet maken die afgestemd is op de mogelijkheden van het kind, en waarbij allerlei verschillende vaardigheden de revue passeren. Alleen dan profiteer je optimaal van de mogelijkheden van deze games!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het leken mij interessante sites, maar furl is verplaatst naar diigo. En daar kan ik geen kinderspellen vinden.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Anoniem,

Je hebt gelijk: FURL is overgenomen door Diigo. De import van mijn collectie is helaas niet goed verlopen en bovendien biedt Diigo niet genoeg ruimte bij de links om de sites te beschrijven. Ook bij Del.icio.us lukt dat niet en ik ben dan ook op zoek naar een site waar ik mijn verzameling games kan plaatsen, inclusief de tags en de complete beschrijvingen. Zodra ik een plek heb gevonden en de links heb overgezet zal ik hiervan melding maken in mijn weblog. Ben je in de tussentijd op zoek naar een specifieke game dan kun je me een mailtje sturen dan zal ik zoeken in mijn verzameling die ik uiteraard ook op mijn eigen p.c. heb opgeslagen.