donderdag 5 april 2007

Bully; neem de school over

naar website spel Bully Er was nogal veel commotie over deze game een tijdje geleden. Het spel heet eigenlijk Canis Canem Edit, maar toen het op de markt zou komen, waren ze het er in Europa en vooral in de Verenigde Staten over eens dat deze game mensen zou aanzetten tot pesten van mensen en daarom mocht in de Verenigde Staten deze game geloof ik niet uitgegeven worden en in Europa werd er een leeftijdsgrens van 16 jaar en ouder aan verbonden. Nou was ik wel benieuwd of dat spel nou echt zo veel pesten bevat of dat het alleen de naam was die zo veel ophef gaf. Dus heb ik van een vriend een exemplaar geleend om deze eens van top tot teen te testen.

In Bully zetten je ouders je af bij bullsworth, een strenge school waar je zwaar gestraft wordt voor het kleinste vergrijp, om zelf op een cruise te gaan. Doel van de game is dan ook om jezelf meester van deze school te maken door de leiders van alle clubjes te verslaan. Er zijn 5 clubjes, de ruikeluizen, de stoere gozers, de sportmensen, de nerds en ook de dorpelingen (mensen die van school getrapt zijn) Daarnaast moet je ook de lessen volgen, waarmee je nieuwe vaardigheden leert. BIj scheikunde leer je bijvoorbeeld stinkbommen en rotjes maken en bij Engels leer je beter je excuses aan te bieden.

Er zijn in deze game verschillende missies. Deze verschillen van het verdedigen van een gebouw, tot het helpen daten van de lelijke kokkin. Daar kan je dan weer geld mee verdienen waar je bijvoorbeeld een fiets van kan kopen. Daarnaast zijn er ook nog wedstrijden in fietsen, karten en boksen waar je ook weer een heleboel geld mee kan verdienen. Maar geld is niet waar het om draait in deze game. Geld maakt niet gelukkig hier, respect wel. Je moet het respect winen van alle clubjes voordat je de game uitspeelt. Voor deze game geldt: Wie al het respect heeft, is rijk!

Ik vind Bully eigenlijk helemaal niet zo bully, want je pest helemaal niet, je ziet wel de cool guys de nerds pesten, maar of dat nou zo schokkend is? Ik kan me overigens wel voorstellen dat deze game voor 16 jaar en ouder is, want je bent om de minuut bezig met het in elkaar rammen van mensen, of het neeerschieten ervan. Daarin is het wel vergelijkbaar met de GTA serie, maar in plaats van politie heb je leraren achter je aan. Dus van mij mag het spel gewoon bully heten!

Geen opmerkingen: