dinsdag 3 april 2007

Energie besparen

Naar het spelAls je energie wilt besparen, dan kun je maar beter zoveel mogelijk allerlei apparaten uitzetten. In het spel 'Turn it all off' is dat dan ook je taak: je moet als een razende Roeland door het kantoor lopen en kopieerapparaten, lampen, computers, ventilatoren enz. uitschakelen.

Het spelconcept is simpel, maar wel goed uitgewerkt. Je moet soms echt uitzoeken hoe je dingen kunt aanpakken. Wat doe je bijvoorbeeld met een medewerker op je kantoor die in slaap is gevallen achter haar computer? Zolang zij daar zit kun jij er niet bij om die uit te zetten. In de kast kom je soms onverwachte zaken tegen, en een kopieerapparaat blijkt lekker warm te zijn. Het is absoluut niet makkelijk om dit spel tot een goed einde brengen, en het is daarom behoorlijk uitdagend. En omdat je tussendoor steeds kleine beetjes informatie krijgt (bijvoorbeeld over het energiegebruik van kopieerapparatuur), leer je er ook nog van. Niet veel misschien, maar het zet je vermoedelijk toch wel aan het denken. En ik denk dat dat voldoende is: de meeste mensen willen immers wel zuinig omgaan met energie, maar je bent je er niet altijd bewust van hoeveel stroom sommige zaken verbruiken. Maar na een kwartiertje dit spel gespeeld te hebben (en natuurlijk ook de achtergrondinformatie op de overige pagina's gelezen te hebben), ben je je daar weer helemaal van bewust!

1 opmerking:

Erik van Erne, stichting Milieunet zei

Energiebespaartip van de week

Energie besparen is eigenlijk heel makkelijk, als u weet waar u op moet letten. Energie besparen wie wil dat niet? De kosten voor energie lopen steeds verder op. Besparen is de oplossing. Met de wekelijkse energietips kunt u uw energieverbruik al snel verminderen en dat levert direct geld op. Bovendien levert energiebesparing directe winst op voor het klimaat. De CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk.

Stichting Milieunet biedt u elke week een leuke, informatieve cartoon over een specifiek onderwerp met daarnaast enkele ondersteunende bespaartips. Volgt u alle tips op dan levert dat al snel een besparing op van zo'n 15 tot 20% op uw energierekening. Dat is gauw verdiend. Zowel thuis als op het werk zijn er veel dingen die we zelf kunnen veranderen. Daar zijn geen grote investeringen voor nodig.

Energiebesparing is vaak een kleine moeite. Het is een kwestie van gedrag. Wat moet je doen, waar kun je op letten, waar wordt onnodig energie verbruikt ? De wekelijkse energiebespaartips op deze pagina geven daar het antwoord op.