Hans Mestrum attendeerde me in zijn weblog op Viddler, een site waar je video's kunt uploaden en streaming kunt aanbieden. Nu kan dat op veel sites, maar Viddler heeft een aantal mogelijkheden die volgens mij erg interessant zijn voor het onderwijs.
Je kunt in Viddler namelijk tags en commentaar toekennen aan één beeldje van een video, zowel van video's die je zelf hebt ge-upload, als aan video's van anderen. Als je een account hebt bij Viddler kun je ook nog aan de beschrijving van jezelf een tag toekennen. Als je zoekt binnen Viddler zijn de hits opgedeeld in treffers waarbij de tags betrekking hebben op de hele film, of op een fragment, of waarbij de zoekterm voorkomt in de beschrijving van de film of in de persoonsbeschrijving van degene die de film op Viddler heeft gezet.
Met al deze opties zijn niet alleen hele video's goed terugzoekbaar, maar kun je ook makkelijk zoeken naar fragmenten. Heb je dus bijvoorbeeld een hele lezing online gezet, dan kun je daaraan een aantal tags toekennen, waarmee je mensen kunt attenderen op delen die jij interessant vindt. Je kunt het systeem ook gebruiken om observaties te doen met behulp van video (zoals bijvoorbeeld wordt gedaan bij Video Interactie Begeleiding, maar ook wel bij stages) en dan anderen vragen om daarop te reageren. Dat kan natuurlijk ook bij de video's op sites als YouTube, maar daar kun je alleen bij de hele video commentaar geven, terwijl dat soms alleen betrekking heeft op één moment in de
Net zoals je kunt kiezen of je commentaar geeft op de hele video of op één fragment daaruit, zo kun je ook een video van Viddler in zijn geheel embedden in je site of weblog, of alleen dat éne fragment.
Ik ben er erg enthousiast over, maar kijk vooral zelf wat je ervan vindt. Ik heb bovenaan deze post de code voor de hele video opgenomen, onderaan start de video op middenin de video (bij de tag 'Nar'). Deze video heb ik geplaatst om ermee te experimenteren, dus als je zin hebt om zelf wat uit te proberen, ga dan gerust je gang. Voeg commentaren of tags toe (herkenbaar aan de witte, resp. zwarte stippen op de balk onder de film), of kijk hoe je de video terug kunt vinden. Veel plezier!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten