woensdag 9 mei 2007

Welkom op Downingstreet 10

Download hier het spelPolitiek in Engeland vond ik altijd maar een ondoorzichtig gebeuren. De Labour party, de Conservatives, Liberals en Social Democrats (in 1988 samengevoegd tot Liberal Democrats): het was me nooit duidelijk wie waarvoor stond. In het spel Great Britain Ltd moet je als 'Prime Minister' de belangen van de partij van jouw keuze zo goed mogelijk behartigen en besluiten nemen over de hoogte van de belastingen in Engeland, de sociale voorzieningen en keuzes maken of je je geld uitgeeft aan extra woningen, onderwijs, huisvesting of infrastructuur. Je doel is om jouw partij bij de volgende verkiezen zo hoog mogelijk te laten eindigen.

Een remake van het spel Great Britain Ltd, dat ontworpen is voor de ZX-Spectrum (één van de eerste homecomputers die in vele huiskamers in Nederland te vinden was) kan nog altijd gespeeld worden. Natuurlijk zijn de graphics niet vergelijkbaar met die van de huidige games, en wat meer variatie (onverwachte gebeurtenissen, meer verhaallijnen enz.) zou verbeterd kunnen worden, maar ik vind Great Britain Ltd nog altijd de moeite waard om te spelen (ook al zijn de politieke krachten verschoven sinds het spel uitkwam in 1982). Het is leuk om je de baas te voelen van Downingstreet 10, en te kunnen kiezen hoe Engeland bestuurd moet worden. En je leert er veel van: over de economie in Engeland (en ook over macro-economie in het algemeen), over de Engelse (politieke) cultuur, en het is ook een uitstekend uitgangspunt voor een discussie over maatschappelijke vraagstukken in Engeland of in ons eigen land.

Great Britain Ltd leent zich er uitstekend voor om in (kleine) groepjes te spelen (bijvoorbeeld met een smartboard), en dan te overleggen over de voors of tegens. Het spel wordt extra interessant als je iemand (in real life of virtueel) uitnodigt die werkt in de politiek, bijv. iemand uit de gemeenteraad, of van de Engelse ambassade. Welke keuzes zou hij/zij maken en waarom?

Geen opmerkingen: