donderdag 28 juni 2007

Het haar van Beethoven

Naar website met spel Beethovens HairBeethovens Hair is een prachtig spel met als insteek de vraag hoe Beethoven om het leven kwam. Het verhaal dat aan de game ten grondslag ligt, gaat als volgt. Toen Beethoven in 1827 in Wenen overleed, knipte een 12-jarige jongen de dag na zijn overleden een lok van zijn haar af als herinnering aan de componist. In 1994, 167 jaar later, dook de haarlok op bij een veiling in Londen. In het spel wordt duidelijk wat er gebeurd is met Beethoven en met de haarlok van Beethoven sinds zijn dood in 1827.


In het spel komen een aantal onopgeloste mysteries aan de orde: wie was de vrouw aan die hij "Immortal beloved" noemde en wat was de oorzaak van de slechte gezondheid van Beethoven?

Beethovens Hair is een leuk (en niet eenvoudig) adventure-spel. Het spel is ingebed in een website waarin allerlei informatie te vinden is over Beethoven en de tijd waarin hij leefde tot nu. Er zijn filmpjes met interviews van Beethoven-kenners, geschiedkundige informatie, en er is natuurlijk muziek van Beethoven. Site en spel zijn prachtig vormgegeven: romantische beelden in een spannend 'whodunnit'-sfeertje. Om alles te bekijken ben je zeker een uurtje bezig, maar wie geboeid raakt kan die tijd makkelijk verdubbelen.

In het spel zijn allerlei aanknopingspunten te vinden voor het onderwijs: muziek speelt de hoofdrol, maar je kunt het spel ook inzetten voor geschiedenis en zelfs voor ANW of scheikunde waar het gaat over het gebruik van haar als om de oorzaak van de slechte gezondheid van Beethoven te achterhalen. CSI Miami is er niets bij ;-)

2 opmerkingen:

janien zei

Waw! Ik zie ook mogelijkheden voor mijn vakken Nederlands en Duits. Bedankt, Margreet. Jaren geleden heb ik dat met Bach ook gedaan: vertrekkend van Maarten 't Hart in de les Nederlands naar de les Duits. MAAR toen konden we ook nog niet gamen via een site die door reviewer Margreet op onnavolgbare wijze wordt gepromoot. Ik hoef niet eens na te denken over het feit of ik dit wel zou doen of niet.

Edwin Mijnsbergen zei

Erg fraai inderdaad, bedankt voor de tip!