woensdag 27 juni 2007

Yahoo Teachers

ga naar de site van Yahoo TeachersRaoul Teeuwen (die tot voor kort werkte bij Kennisnet ICT op School en nog altijd geïnteresseerd is in onderwijszaken) wees me op een nieuw initiatief van Yahoo: Yahoo Teachers. Het is nog niet af, maar het is de bedoeling dat docenten via Yahoo Teachers met elkaar in contact kunnen komen en leermaterialen uit kunnen wisselen. Het ziet er heel eenvoudig uit: lesmateriaal wordt gemaakt via een bepaald format en online gezet. Als je ingeschreven bent bij Yahoo teachers kun je zoeken of er lesmateriaal online is gezet dat past bij een bepaald onderwerp. De lessen zijn - voor zover ik kon zien - gekoppeld aan de kerndoelen van het onderwijs in de VS. Vervolgens geef je aan welke onderdelen van deze lessen je zelf wilt hebben (bijv. links of foto's) en je sleept het naar je eigen project-portfolio. Een kind kan de was doen!

Het doet me denken aan het project 'Samen maken' van Kennisnet en APS. Ook daarin moet je lesmaterialen online kunnen zetten en delen met anderen. Ik weet niet of je dat materiaal dan in zijn geheel overneemt of dat je ook delen ervan kunt gebruiken voor je eigen lessen.

Wat Yahoo daarnaast extra heeft is het 'peer-network': een overzicht van scholen in de VS. Je kunt als docent je eigen naam plus wat informatie over je werkzaamheden (welk vak je doceert, en op welk niveau je les geeft) toevoegen aan één van die scholen, zodat iedereen kan zien welke docenten aan een school verbonden zijn.

Helaas is het nu nog allemaal niet af, en zoals te verwachten was komt er eerst een Amerikaanse versie online en pas daarna, misschien, een Europese of wereldwijde editie. Nog even wachten dus, op Yahoo Teachers of op SamenMaken!

2 opmerkingen:

Harry Dubois zei

Die teacherssite van Yahoo; dat is toch ook waarom we Kennisnet in de lucht hebben gebracht? Zo is er een school die content wil delen, maar Kennisnet niet thuis geeft...

m2cm zei

@Harry,

Natuurlijk hebben we Kennisnet, maar dat is een veel breder initiatief. Dit is echt alleen gericht op het samen delen van content, en om dat mogelijk te maken hebben ze een soort 'datingsite' voor docenten.
Enne... kan die school niet aansluiten bij één van de (al dan niet door Kennisnet gefaciliteerde) initiatieven op dit gebied? Er zijn volgens mij al een heleboel scholen die achter het principe staan van samen delen. Misschien kunnen ze daarbij aansluiten??