dinsdag 12 juni 2007

Red de haai

Naar het spelBij het zoeken naar spellen kwam ik terecht bij dit 'spel' over het leven van de tijgerhaai. In dit spel ben je een haai en moet je telkens keuzes maken: ga je dichter naar de kust om een maaltje op te zoeken, of blijf je liever in wat dieper water? En wat doe je als een collega-tijgerhaai het op dezelfde zeeslang heeft voorzien als jij? Het doel van het spel is natuurlijk om te overleven door eventuele vijanden te ontwijken of te verslaan en jezelf op tijd van voedsel te voorzien.

Het is een spelletje van maar een paar minuten en niet iedereen zal het erover eens zijn dat dit een spel kunt noemen. Misschien kun je het ook wel beter het stempel minigame of 'interactief verhaal' verhaal geven. Maar het is wel educatief: wie het speelt leert in een paar minuten veel over het leven van de haai. Maar ik weet zeker dat degenen die dit spel gemaakt hebben nog veel meer over het leven van de tijgerhaai te weten zijn gekomen. En zij zullen niet heel veel tijd hebben moeten investeren in het maken van het spel: het programmeerwerk dat erachter zit is erg beperkt. De meeste tijd zal zijn gaan zitten in het maken van het beeldmateriaal en het in kaart brengen van de gevaren die een tijgerhaai in zijn leven moet trotseren.

Dat maakt volgens mij dat het maken van interactieve verhalen interessant voor het onderwijs: het is aansprekend voor leerlingen omdat ze dit medium herkennen, en voor de vakdocent is het een manier om leerlingen zelf na te laten denken over een onderwerp. Je kunt zo'n spel maken met powerpoint, met html of met een programma als Story Inventor. Allemaal programma's die leerlingen of al beheersen, ofwel zich in korte tijd eigen kunnen maken, waardoor veel tijd gestoken kan worden in het bedenken van de juiste content.

Overigens wil dat niet zeggen dat ik vind dat het maken van meer complexe spellen voor het onderwijs geen haalbare kaart is. Integendeel: ik ben nog steeds erg enthousiast over de mogelijkheden daarvan. Maar elk leerdoel vraagt om zijn eigen aanpak, en verandering van spijs doet nog steeds eten!

N.B. Op de site van de BBC zijn nog veel meer spellen te vinden over haaien. Ik denk dat ze er over een tijdje vanaf gehaald worden, dus als je ze wilt spelen, moet je er snel bij zijn!

Geen opmerkingen: