vrijdag 6 juli 2007

Vakantietijd

naar de projectsite van de makers van het virtuele Groninger MuseumVandaag de uitsmijter van het schooljaar. De scholen in het zuiden zijn vorige week al gesloten en vandaag begint de vakantie van leerlingen en docenten van de scholen in het noorden. Ik ga zelf nog wel even door voordat mijn vakantie begint. Komende week ga ik een naar de ISAGA-conferentie, en ook daarna ligt er nog wel wat op mijn bureau. Voor mij zijn de schoolvakanties mooie momenten om wat stapeltjes weg te werken en me te verdiepen in (vak-)literatuur. En natuurlijk om een paar spelletjes te doen ;-)

Wat ik ga spelen? Om te beginnen ga ik zelf lekker spelen met mijn pda met gps-voorziening. Niet omdat ik gek ben op geografische informatiesystemen, maar omdat ik het maken van mobiele games een geweldige mogelijkheid vind voor het onderwijs. Met de gratis software van HP is het maken van een mobiele game erg eenvoudig geworden. En omdat het in mijn vakantie natuurlijk prachtig weer gaat worden is dit een goede smoes om lekker vaak buiten te zijn.

Mocht het iets minder mooi weer worden, dan ga ik naar het museum. Misschien wel een echt museum, maar in ieder geval ook naar de virtuele variant van het Groninger Museum. Daar is van alles te doen en te bekijken: je kunt rondlopen, schilderijen bekijken maar er ook een schilderij binnengaan, en je kunt er spellen spelen. De makers van het spel, L3D, vertellen er het volgende over:

Het is van de buitenkant een kopie van echte museum. Daarbinnen zijn tentoonstellingen uit het echte museum en een aantal tentoonstellingen die al eerder door scholen waren gemaakt in L3D (het Haags Montessori Lyceum, het Praedinius Gymnasium in Groningen en het Cecilien Gymnasium in Düsseldorf). Zonder het game element verder uit te zoeken kun je door het museum lopen en de tentoonstellingen bekijken. Hulp is er voor iedereen via de suppoosts.

Je kunt ook de game gaan spelen. Als je binnenkomt in de aankomsthal zijn er verschillende spellen te starten. Deze spellen beginnen vaak in een tentoonstellingszaal, soms in een speciale ruimte voor het spel. De twee hoofdspellen (Finland en de Zilveren Eeuw) vormen samen één avontuur. Beide hebben een hele virtuele wereld die je via een schilderij binnenstapt waardoor je in het schilderij terecht komt. Andere spellen spelen zich soms in het museum zelf af en soms in aparte omgevingen. Allemaal hebben ze een link met een tentoonstelling, kunst, of het gebouw van het Groninger Museum.

De meeste spellen zijn single-player. Je ziet echter wel anderen het spel ook spelen. De opdrachten vereisen op dit moment nog niet dat je samenwerkt. Maar bijvoorbeeld het paintball spel moet je juist met meerdere spelers spelen.

De huidige versie van het spel is het begin. Tentoonstellingen worden in de loop van de tijd door L3D toegevoegd, elk jaar een stuk of 2. Hierdoor zullen ook de spellen die je kunt spelen steeds anders zijn. Naast L3D zelf mogen ook scholen en individuele leerlingen meebouwen aan aan het museum. Een school of
(groep) leerlingen kan zo zelf een (tentoonstelling met) spel toevoegen aan de wereld.
Van wat ik ervan heb gezien is het zeer bruikbaar voor vooral het basis-, maar ook voor het voortgezet onderwijs, zowel om te bekijken als om zelf een spel te bedenken of te maken. Wie in de vakantie tijd heeft, kan alvast eens piekeren hoe dit project ingezet kan worden in de lessen voor volgend jaar. Ik zie er wel mogelijkheden voor!

Tot na de zomervakantie òf in de virtuele versie van het Groninger museum!

6 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Margreet,

dan zie ik je dinsdag in Nijmegen. Leuk hoor. Misschien nu eens tijd om te kletsen :)

Moqub

Anoniem zei

Dag Margreet
Zeer benieuwd naar je report over de ISAGA-conferentie! Nou, je programma daar ziet er spannend uit. Je weet dat ik een volslagen leek ben op gamegebied en dat ik van jou nog alles te leren heb. Toen ik onlangs in de nieuwsbrief van jouw Games2Learn de lijst van al die conferenties las, dacht ik nog: daar zal Margreet wel overal bij zijn, als organisator, spreker of deelnemer. Jij houdt de wereld wel bij de tijd!

Nu, wat die mobiele spellen betreft, waar je met voor mij indrukwekkend nieuws over blogt ... In een gratis city-magazine las ik onlangs onder de titel "Virtuele misdaad op straat!" over The Target als "het eerste commerci�le gps-game ter wereld". Ken je dat, klopt dat? Ik citeer even "'Personal navigation', of met je GPS op zak de stad intrekken, wordt de nieuwe trend volgens marktleiders als Nokia, Tom Tom en TeleAtlas. [...] The Target richt zich zowel naar particulieren als naar bedrijven voor teambuilding of als incentive."

Dit adres wordt opgegeven: www.lamosca.be of www.outpost.be. Hopelijk kom ik niet met voor jou oud nieuws ...


Succes met gaming en conferencing over gaming!

Groetjes

Janien van TSM

Anoniem zei

Ha Janien en Margreet,

Ik las dit toevallig en ik heb zelf een tijdje terug met wat vrienden nog The Target gespeeld: http://femstudeertaf.punt.nl/#366636. Niet educatief bedoeld, maar wel erg geslaagd! Alles werkte ook perfect, in tegenstelling tot het veel complexere mobiele spel Frequentie 1550. Met wat aanpasssingen zou het onderwijs er volgens mij ook leuke dingen mee kunnen doen.

groetjes,
Femke

m2cm zei

@Janien en Femke,

Ik kende het spel dus alleen van Femke's blog ;-) Nooit zelf gespeeld. Er zijn wel meer gps-spellen, maar ik ken weinig spellen waarin gps en gsm worden gecombineerd. Ik denk zelf dat we niet te hoog moeten grijpen in het onderwijs: laten we eerst maar eens beginnen met het spelen van alleen gps- of alleen gsm-spellen. Die zijn makkelijk te maken (voor gps-spellen kun je heel goed gebruik maken van Create-a-Scape), en met wat fantasie kun je dan leuke dingen doen.

Anoniem zei

@Femke en Margreet
Leuk dat je dat city-spel beoordeelt, Femke - ik ben (nog) geen speler ... Ik heb nog ALLES (letterlijk, hoor) over (edu)spellen van Margreet te leren.

Anoniem zei

Anoniem ... in mijn vorige reactie: dat ben ik, janien. Groetjes