maandag 24 september 2007

Fabeltje maken

Naar de Fabeltjeskrantfilms op YouTubeIn de lessen Nederlands wordt, voor zover ik weet, altijd aandacht besteed aan fabels, sprookjes, legendes en mythen en sagen. Leerlingen moeten deze verhaalvormen en de verschillen ertussen kennen, en bij voorkeur moeten ze er ook één of meer lezen. Ik denk dat het nog veel leerzamer is om zelf zo'n verhaalvorm te gebruiken en een fabel of een sprookje te schrijven en te verfilmen. En als je met een mooie fabel een prijs kunt winnen, krijgt zo'n opdracht ineens een heel andere lading.

Vorige week maakte De Levita Productions, producent van de Fabeltjeskrant, bekend dat ze een wedstrijd uitschrijven wie de mooiste Fabeltjeskrant-fabel kan schrijven. De tijd om dat te doen is maar kort: uiterlijk op 27 september moet de fabel op YouTube staan. Aanleiding van deze aktie is de rage op YouTube waar steeds meer Fabeltjeskrant-filmpjes te vinden zijn die gemaakt zijn met de Fabeltjeskrantpoppen van een Albert Heijn aktie. De aktie is voorbij, maar op o.a. Marktplaats.nl kun je nog wel poppen bemachtigen.

Voor een inleiding op de les kun je natuurlijk kijken op de site van De Fabeltjeskrant, maar ook op de Nederlandse Wikipedia is goede informatie te vinden. En dan is het een kwestie van de fantasie prikkelen, een thema kiezen, verhaallijn bedenken, locatie zoeken, attributen regelen, camerastandpunten en belichting bepalen en filmen. Als je te laat bent voor de officiële wedstrijd van De Levita, kun je natuurlijk zelf ook een wedstrijd uitschrijven. Filmpjes op YouTube en laat de wereld maar kiezen wat de beste fabel is. Reken maar dat de leerlingen na zo'n project precies weten hoe een fabel in elkaar steekt!

Geen opmerkingen: