dinsdag 16 oktober 2007

ARBO: Masters of Makeover

Naar het spelHet winnende duo, Ranj-de gamedesigners en opdrachtgever OTIB (deze keer aangevuld met Stichting OOI) hebben weer een nieuw spel gemaakt. Na Professionals-Operation Ibiza en Professionals-Pool Paradise zijn ze nu gekomen met ARBO: Masters of Makeover. Deze keer is het een spel dat je online kunt spelen. Door het spelen van de game maken leerlingen kennis met veilig en gezond werken in de Installatie- en Isolatiebranche.

Het verhaal achter het spel is gebaseerd op de Make-overs die zo vaak op televisie zijn te zien. Een oud huis moet opgeknapt worden tot een waar woonparadijs. Maar dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Je krijgt in het spel verschillende opdrachten, zoals het slopen van muren en het ophangen van een camera, maar ook het inrichten van een luxe badkamer. Je moet daarbij niet alleen de juiste gereedschappen kiezen om het werk uit te kunnen voeren, maar ook de goede beschermingsmiddelen. Gelukkig is het niet rampzalig als je iets vergeet: er is een medicijnkist bij de hand, en als je voldoende credits hebt opgebouwd zijn lichte verwondingen te herstellen. Tijdens het spelen krijg je tips van andere bouwers: over hoeveel je in één keer mag tillen, welke beschermingsmiddelen je moet gebruiken, en hoe je veilig kunt werken. Als je alle tips in acht neemt, dan kom je veilig door het spel.

De opdrachten die uitgevoerd moeten worden zijn gevarieerd. Soms is het echt installatiewerk, maar er zijn ook meer spel-achtige opdrachten, zoals het met een hijsinstallatie verplaatsen van een aantal kratten. Dat viel me knap tegen, om in 3d de kraan binnen de tijd op de juiste plek te krijgen!

Ik kan iedereen het spel aanraden. Het is natuurlijk vooral gericht op leerlingen die in de installatiebranche aan de slag willen, maar omdat bijna iedereen wel eens klust tegenwoordig (ik heb me laatst laten vertellen dat bouwmarkten ook steeds vaker door vrouwen worden bezocht), is het spel eigenlijk voor iedereen nuttig. En, niet te vergeten: gewoon erg leuk!

Geen opmerkingen: