donderdag 11 oktober 2007

Baan scoren; een sollicitatiespel

Naar het spelCNV heeft een spel gelanceerd dat gaat over solliciteren. Er zit heel wat in verwerkt. Je maakt eerst een sollicitatieprofiel aan waarin je aangeeft van welk soort werk je houdt. Dat bepaalt in het vervolg van het spel hoeveel gelukspunten het je oplevert als je een baan krijgt. Vervolgens moet je cursussen volgen, want zonder opleiding is het moeilijk om een baan te vinden. Heb je de opleiding met succes doorlopen, dan schrijf je die bij op je cv. Daarna kun je op zoek naar passende banen: in de krant, in de database of op websites van bedrijven. Je schrijft een brief (in het spel beantwoord je daarvoor een aantal vragen over wat er in je brief moet staan, en hoe de brief eruit moet zien), en als je brief in goede aarde valt mag je op sollicitatiebezoek. Daar beantwoord je de vragen, waarbij je tussendoor steeds op je avatar moet klikken zodat die niet onderuit zakt. Vervolgens moet je wachten of je de baan krijgt.

Het spel werkt in rondes die 6 uur duren, en je moet gemiddeld een dag wachten op de uitslag van je sollicitatie. Als je de baan hebt, krijg je per ronde een aantal gelukspunten. Het aantal punten dat je krijgt neemt af naarmate je een baan langer hebt. Het is dus slim om regelmatig een nieuwe baan te zoeken, om zoveel mogelijk punten te scoren.

Bij het spel zit uitgebreide documentatie over solliciteren. De speler wordt verwezen naar een FAQ-lijst van de CNV over werk zoeken en er is een docentenhandleiding bij het spel met achtergrondinformatie over solliciteren en het spel, en voorbeeldlessen.

Wat ik een nadeel vind is dat het spel behoorlijk traag is. Het duurt behoorlijk lang voordat de pagina's laden, en je moet erg veel doen voordat je kunt solliciteren, en uiteindelijk een baan krijgt. En het spel wordt pas leuk als je gaat scoren, natuurlijk! Je kunt dat probleem een beetje ondervangen door het spel steeds maar kort te spelen, bijvoorbeeld aan het einde van elke les. Je kunt leerlingen bijvoorbeeld de gelegenheid geven om per les maximaal 2 opleidingen te volgen en 1 keer te solliciteren.

Wat me wel erg stoort is dat er in de teksten van de advertenties nogal eens fouten staan. Een zin als deze: "Raporteren doe je aan hoofd financien" doet me pijn aan de ogen. Ik weet het: het zou zo in een echte advertentie kunnen staan, maar ik denk niet dat het spel hiermee realistischer wordt!

Geen opmerkingen: