maandag 29 oktober 2007

Handleiding Mscape

Naar de wiki van Games2Learn met de handleiding MScapeVorige week kwam ik, tijdens een workshop van SURFnet in het kader van hun pilotproject Virtuele Omgevingen, Roel Martens tegen van Fontys PTH Eindhoven. Het team Educatieve Dienstverlening daar is erg actief met allerlei projecten, o.a. rondom mobiel leren. Ik had al eens eerder van Roel een handleiding gekregen die hij had gemaakt voor werken met het programma Create-a-Scape. Create-a-Scape is een gratis te downloaden programma waarmee je (op de p.c.) bestanden kunt koppelen aan gps-locaties. Als je dat geheel vervolgens laadt in een pda (uiteraard eentje met gps-voorziening) dan zal dat bestand zich vanzelf openen. Dat bestand kan dan bijvoorbeeld een opdracht bevatten, of een tip hoe je een vraagstuk kunt oplossen of waar je iets kunt vinden enz. In Create-a-Scape kun je werken met tekstbestanden, geluidsbestanden en plaatjes (gif of jpeg).

De opvolger van Create-a-Scape is Mscape. In dat programma kun je ook werken met filmpjes, wat ik erg handig en nuttig vindt. Ik hoorde van Roel dat ze nu ook voor dat programma een handleiding hebben gemaakt. Tot mijn grote vreugde mocht ik de handleiding aanbieden aan iedereen via de wiki van de Games2Learn community. Daar kun je hem nu dus downloaden.

Wat kun je ermee? Met Mscape kun je als docent zelf spellen maken voor je leerlingen. Met de handleiding van Fontys PTH is dat nu niet moeilijk meer! Denk bijvoorbeeld aan een biologiespel waarbij leerlingen de flora in de omgeving van de school gaan ontdekken of een aardrijkskundespel waarbij het gaat om stedenbouw.

Maar je kunt ook leerlingen een spel laten maken. Dat kan een spel zijn voor één van de vakken, maar je kunt de leerlingen ook vragen om een gps-spel te maken als voorbereiding op een excursie. Er kunnen dan in groepjes spellen gemaakt worden. De leerlingen hoeven niet tevoren de locatie te bezoeken: ze kunnen de gps-locaties waar ze de spelers naar toe willen sturen via bijvoorbeeld Google Earth opzoeken en daaraan een tekst, foto of filmpje koppelen die ze zelf hebben gemaakt of van internet gehaald hebben (Flickr voor foto's en YouTube, Google- of Yahoo-video voor filmpjes). Als de spellen klaar zijn worden ze uitgewisseld zodat elk groepje het spel van een andere groep speelt. En als het gaat om een uitwisseling, dan wordt er natuurlijk ook een spel gemaakt voor de leerlingen die op bezoek komen uit het buitenland!

Ik kan iedereen aanraden om de site van Mscape eens te bezoeken. Ook als je geen pda met gps voorziening hebt, want in de software zit een emulator waarmee je het scherm van de pda nabootst en a.h.w. virtueel rondloopt. Op de site van Mscape vind je de software, maar ook spellen die door anderen gemaakt zijn. Sommige spellen zijn gekoppeld aan bepaalde omgevingen, maar er zijn ook spellen die je overal kunt spelen. Leuk om zelf te spelen en een goede inspiratiebron voor jezelf en je leerlingen!

N.B. Inmiddels (15-10-2008) is het oude pakket van Create-a-Scape van de markt gehaald en verwijst de site van Create-a-Scape naar de verbeterde versie van het pakket: Mscape. Ik heb de links naar de oude handleiding daarom maar weggehaald. Gelukkig hebben ze bij Fontys niet stil gezeten en hebben ze hun handleiding aangepast. Ik heb de handleiding maar even in Games2Learn gezet.

Geen opmerkingen: