vrijdag 30 november 2007

I-respect

Naar de site i-respectI-respect. Die titel klinkt mij in de oren als een bekentenis. Ik respecteer, en dan zou je een rijtje namen kunnen noemen van wie of wat je respecteert. En dat is nu net waartoe de nieuwe site van Mijn Kind Online, i-respect, leerlingen vraagt: wat respecteer jij, wat betekent het voor jou om respect te hebben? Wat is plagerij en wat is pesten?

Op de website staan lessen over alles wat te maken heeft met internet en respect: wat voor taal gebruik je op internet, wat vertel je over jezelf aan anderen, wat publiceer je over jezelf, hoe ga je om met digitaal pesten, wat kun je wel en niet downloaden enzovoort. De meeste lessen zijn gemaakt door leerlingen zelf en de site nodigt leerlingen uit om het onderwerp nog verder uit te werken en zelf nieuwe lessen te maken die (als ze geschikt zijn en al dan niet met wat aanpassing) toegevoegd worden aan de site. Leerlingen kunnen ook alleen een lesidee insturen (dat dan door de redactie verder uitgewerkt kan worden) en/of een bijdrage leveren aan de rubriek Waargebeurd waarin jongeren vertellen wat ze zelf is overkomen op internet.

Een prima initiatief, vind ik. Niet kant-en-klare lesstof, maar leerlingen uitdagen om zelf na te denken over veiligheid op internet. Wat vinden ze nu zelf belangrijk en wat kun je leren van de ervaringen van leeftijdgenoten? En het is natuurlijk leuk als jouw lesideeën gepubliceerd worden op de site! Voor docenten zijn er op de site ook nog tips te vinden hoe met het lesmateriaal op de site om gegaan kan worden. Alles bij elkaar dus een prachtige en complete site voor zowel docenten als leerlingen!

2 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Bedankt voor dit voer voor discussie!

janien zei

Graag sluit ik me aan bij Marina Noordegraaf. We hadden het er in de klas al eens zeer heftig over, over plagiaat was het, enkele maanden geleden toen de klas een gedichtwedstrijd organiseerde ...

http://janien.wordpress.com/2007/02/26/art5-plagieer-niet/

Jouw artikel willen we graag - mét bronvermelding! - citeren in The Sausage Machine. We kunnen aan deze i-respect-site van jouw artikel niet voorbij. Respect: dat is een ethische houding van waaruit we willen leven, toch!