donderdag 22 november 2007

Passport to Amsterdam; ben ik er al?


Ik heb in mijn leven al heel erg veel games gezien en gespeeld, ik heb veel nieuwe genres meegemaakt. Ik heb ups en downs gezien. Maar zoiets als Passport to Amsterdam (P2A) heb ik nog nooit gezien. Het is geen spelgenre meer, maar een complete gids op de psp, die je als UMD-diskje kan kopen, om vervolgens heel Amsterdam te gaan verkennen op je psp en dan een beetje de sfeer te proeven van het gezellige Amsterdam, onze hoofdstad.


P2A is een soort virtuele gids waar je snel plaatjes, kan bekijken van Amsterdam, video's kan zien van een aantal Europese steden en de leukste cafeetjes, musea en bezienswaardigheden kan opzoeken met bijbehorende foto's. Bovendien kan je als je in Amsterdam bent een bepaalde route volgen en dan praat de PsP je een hele rondleiding aan. Het bevat echt werkelijk alle informatie over Amsterdam.

Toen ik mijn moeder met het spel zag binnenkomen dacht ik: Is dit nou een actie van de Nederlandse overheid om meer toeristen te trekken, of is dit nou een of ander toeristisch snufje. Ik had werkelijk geen idee. Ik ben het gaan bekijken, en was aan de ene kant onder de indruk, en aan de andere kant juist ook weer niet. Aan de ene kant was ik onder de indruk van wat je allemaal met dit schijfje van 20 euro kan, aan de andere kant vroeg ik me af wie dit zou moeten gaan gebruiken. Het is volledig in het Engels, en je moet een PsP hebben van 250 euro wil je ooit je rondleiding krijgen. Maar aan de andere kant, als je hier als toerist komt, is het misschien wel leuk om zo op je eigen gemak een rondleiding te volgen. Maar welke volwassen toerist uit het buitenland heeft nou een PsP en neemt deze ook daadwerkelijk mee? Ik vind dit spel een prachtig idee, maar ik denk toch dat ze het iets meer in een spelletje hadden moeten verwerken. Want met een beetje zoeken op internet kan je ook zo iets vinden, en dat is een stuk goedkoper.

1 opmerking:

André zei

Martijn,

De serie Passport to... wordt niet verkocht als spel. Een simpele blik op het hoesje maakt dat al duidelijk. Voor de luttele prijs van 10 euro (Mediamarkt) krijg je toeristische informatie die je via de site van sony ook nog 's kan aanvullen (gratis) met thema-packages.
Volledig in het Engels? Waarom is dat een bezwaar? Ik zie mijn kinderen games spelen in het Engels en dan zou info over een stad ineens lastiger zijn? Misschien omdat dat "echt Engels" is.
Ik ben blij dat ik mijn kids een PSP kado heb gegeven (voor 169 euro trouwens) want hiermee kan ik in Parijs a) Passport to .. Paris raadplegen en b) via een van de vele gratis wirelesspoints mijn PsP updaten en/of links vanuit Passport nalopen of c) bij mooi weer een mp3 beluisteren op een terrasje.
Tja, dat vind ik als volwassene toch wel wat flitsender dan een aantal printjes van het internet uit mijn rugtas halen.
Ik mis nog de ingebouwde camera en de mogelijkheid tot bellen met de PsP. het apparaat is nog groot genoeg om het in te bouwen lijkt me.