vrijdag 23 november 2007

Games cultureel erfgoed

Afbeelding Game-event Zeeuwse bibliotheekGoed nieuws! Op de site van InformatieProfessional las ik dat de Amerikaanse Library of Congress gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om structureel games te archiveren, omdat ze van mening zijn dat games ook tot het culturele erfgoed behoren en daarom voor het nageslacht bewaard moeten worden.

Hoe het aangepakt moet worden moet nog uitgezocht worden en het zal ook allemaal nog wel een tijdje duren voordat het zijn beslag gaat krijgen, maar ik ben blij met de erkenning van games als cultureel erfgoed. Ik ben het daarmee hartgrondig eens: games zijn niet alleen leuk, ze weerspiegelen ook de cultuur van deze tijd en met de gamecultuur ontwikkelen zich nieuwe kunstvormen. Op het gebied van vormgeving, maar de gamecultuur dringt ook door in andere kunstvormen, zoals film (machinima, waarbij de film in het spel wordt opgenomen) en toneel (toneelvoorstellingen die 'uitgevoerd' worden in een virtuele omgeving zoals Second Life).

Dat games daarnaast ook nog leerzaam zijn en dat wij het onderwijs kunnen verbeteren door van gamedesigners te leren hoe je aandacht kunt trekken en vast kunt houden en mensen kunt motiveren, is natuurlijk mooi meegenomen. Ik hoop dat bibliotheken nu massaal games gaan omarmen en ze een plek gaan gunnen in hun collectie. Er zijn al een aantal initiatieven, zoals in Rotterdam, Middelburg, Delft en Heerlen, en ik hoop dat nu overal in Nederland bibliotheken op hun eigen manier met games aan de slag gaan!

(Edwin en Rita: ik hoop dat jullie het goed vinden dat ik beeldmateriaal van jullie bibliotheken bij deze post heb geplaatst!)


1 opmerking:

Edwin Mijnsbergen zei

Maar natuurlijk Margreet, dat is alleen maar leuk!

Thanks!