donderdag 13 december 2007

Assasins creed; freerunning ultimate!


Een tijdje geleden, 15 november om precies te zijn kwam na lang wachten de game Assasins creed uit. Deze game (behalve het feit dat het gewoon een heel goede game leek) leek me eigenlijk ook wel educatief omdat het niet alleen in de tijd van de kruistochten speelt, maar ook op historische feiten gebaseerd is. Toen ik het spel kocht, zag ik niet alleen dat het een tikkeltje gewelddadig was, maar ook dat het het derde 18+ spel was dat in mijn kast mocht staan. Driemaal is scheepsrecht dus tijd voor een review.

In Assasins Creed ben je een sluipmoordenaar uit het jaar 1191. Natuurlijk hadden ze toen nog geen snipers of modern gif dus moet hij maar improviseren. Je hebt een zwaard, een mes, je kan mesjes op je vijanden gooien en als klap op de vuurpijl heb je aan de binnenkant van je handpalm ook nog eens een verborgen zwaard zitten dat je uit kan schuiven om zo mensen onopgemerkt te doden met een "knuffel des doods".

Het spel speelt zich af tussen de steden Acre, Damascus en Jeruzalem, waar je vrij doorheen kan lopen om je missies uit te voeren. Je ultieme doel is alle tempeliers uit te schakelen. Je thuishaven is Masyaf, vanwaar je van je meester opdrachten krijgt. Je voert missies uit door eerst informatie te vinden over je slachtoffer over waar je hem onopgemerkt kan pakken, en vervolgens je slag te slaan. Informatie zoeken doe je op verschillende manieren. Je kan dit doen door mensen af te luisteren, mensen net zo lang te slaan totdat ze je info geven, zakkenrollen en er zijn ook speciale informantmissies waarbij je informatie krijgt als je een paar targets uitschakelt.

Eerste indruk van het spel: toppie. De spelwereld is zo groot en vrij en als je dan op een van de zogenaamde "view points" staat, waar je net met veel moeite op bent geklommen en dan om je heen kijkt heb je net het gevoel dat je een adelaar bent. Om vervolgens met een snoekduik naar beneden te duiken in een hooiwagen met een zogenaamde "leap of faith" bevestigt dat ultieme gevoel van vrijheid. Je kan werkelijk overal op klimmen en van dak naar dak springen als een soort gigantische kat.
Enige twee minpuntjes zijn dat het spel in de herhaling valt omdat ieder doelwit op dezelfde manier uitgeschakeld word: informatie winnen en dan vermoorden en tweede minpuntje is dat het spel niet echt lang duurt. (Tenzij je natuurlijk alle 500 vlaggen wilt verzamelen) Dat is wel jammer als je bedenkt dat ze al zijn begonnen met dit spel lang voor de xbox 360 uit was. Ik vind de game wel educatief, omdat het je wel een mooi inzicht geeft hoe de steden er uit zagen en wie daar allemaal leefden en hoe dingen daar vroeger aan toe gingen. Enige probleem is dat het spel officieel 18+ is. Maarja, zoals de sluipmoordenaars dat zeggen: "nothing is true, everything is permitted".

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Margreet,
Heb dit spel pas geleden bij een vriend gespeeld en was zeeeer onder de indruk van de gameplay. Heb het niet uit kunnen spelen ('t was mn 1e kennismaking) maar vooral dat sandbox-idee is erg gaaf, icm met die viewpoints en snoekduiken! Die vriend noemde AC trouwens een soort Historische Grand Theft Auto...
Gr. Laurens

m2cm zei

@Laurens,
Ik heb het spel niet gespeeld hoor: dat was Martijn. Hij heeft ook deze post geschreven. Ik ben meer van de wat meer expliciet educatieve games ;-)

Miomir zei

Greetings from Belgrade,

Miomir Rajcevic
Media Education Centre,
www.iyms.eu

Anoniem zei

ik heb dit spel
zooo vet
ik vind het beeld ook prachtig en het spel heel leuk en spannend

Groetjes Rachelle