dinsdag 4 december 2007

Bijvoeglijke naamwoorden

Wie had gedacht dat ik nog eens tandpasta zou promoten in dit weblog? Maar het is echt waar: Colgate heeft een grapje gemaakt waarvan ik denk dat het in het (MVT-Engels) onderwijs goed bruikbaar is.

Op de site van dit tandpastamerk kun je nu een slideshow maken. Je kiest eerst een aantal foto's die je wilt gebruiken, liefst rond een thema. Je kunt gebruik maken van de foto's op de site, maar je kunt ook je eigen foto's uploaden. Vervolgens kies je bij de foto's woorden. Denk daarbij aan woorden als radiant, optimistic, laugh, glow en fun, maar ook when, where, our, so, into enz. Je kunt korte zinnen maken, maar het is ook leuk om alleen bijvoeglijke naamwoorden te kiezen.

Vervolgens kies je hierbij een stemming, bijv. thrilled, shocked, fresh enz. Dat plaatje wordt aan het begin en het einde van je diashow getoond. Tot slot kies je nog een passend muziekje bij het totaal en je start je slideshow.

Het is grappig om te zien hoe al je keuzes samengevoegd worden in de show. Die oogt heel gelikt; het zou inderdaad niet misstaan als tandpastareclame ;-) Maar belangrijker vind ik dat het een goede manier is om bijvoeglijke naamwoorden te oefenen met leerlingen. Als je één diashow hebt gemaakt vergeet je nooit meer wat een bijvoeglijk naamwoord is. En in de tussentijd zie je ook nog een heleboel bijvoeglijke naamwoorden op je scherm verschijnen dus je leert er ook nog een hoop woordjes mee ;-)

Kortom: een leuk geintje voor tussendoor waar je ongemerkt van leert.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Fanatastisch, Margreet! Wat bedenk jij toch altijd leuke oefeningen bij allerlei spellen!

Ja, een van je grote fans komt ff langs. Ach, ik kom gewoon niet dikwijls genoeg. Examentijd nu weer, weetje. Vanavond 4 december gehoord op Radio1.be over onderzoek van Ria Van Thillo van de Karel de Grote-Hogeschool (Antwerpen): dat jongeren meer gamen dan ze televisie kijken.
http://radio1.be/programmas/vand/511333/

Groetjes
janien

m2cm zei

@Janien,
Ik bedenk de spelletjes niet zelf hoor; dat doen anderen. Ik vertel alleen maar wat ik op het web tegenkom. En gelukkig zijn er dan mensen zoals jij die ermee aan de slag gaan. Alle hulde dus aan de mensen voor de klas die tips uitwerken tot iets bruikbaars!