vrijdag 25 januari 2008

Classtools

Naar de site ClasstoolsWie op zoek is naar tools om lessen vorm te geven moet eens kijken op de site Classtools. Je vindt daar templates, gebouwd in Flash, waar je zelf content aan kunt toevoegen. Wat ik met name handig vind aan deze tools is dat ze erg gebruikersvriendelijk zijn. En er is behoorlijk wat te vinden, met name waar het spelletjes betreft.

Met behulp van de Arcade Game Generator maak je met dezelfde content 4 verschillende spelletjes: Manic Miner, Matching Pairs, Cannon Ball Fun en Word Shoot. Bij Dustbin kun je 4 categorieën maken waarbinnen je begrippen kunt plaatsen. Bijvoorbeeld stereotypen van een bepaald land, kenmerken van verschillende verhaalvormen enz. In het spel moet de leerling zo snel mogelijk de begrippen in de juiste categorie (in de vorm van een vuilnisemmer) plaatsen.

Lights out is een tooltje dat ik nog nooit eerder heb gezien en waar ik ook over moest nadenken hoe ik dat zou kunnen inzetten. Met Lights-out kun je een plaatje 'verduisteren' en vervolgens bekijken met behulp van een fakkel waardoor je maar een klein deel van het plaatje ziet. De enige functie die ik daarvoor kan bedenken is om het te gebruiken bij een smartboard en leerlingen laten raden naar wat ze zien.

Post-it
is een stukje gereedschap om plaatjes te maken met labels erbij. De leerling kan dan als opdracht krijgen om de labels op de goede plaats te zetten. Iets soortgelijks is de Timeline, alleen gaat het dan niet om een plaatje waar labels bij geplaatst moeten worden maar om een tijdbalk.

Je kunt je maaksels helaas niet downloaden en op je eigen p.c. bewaren. Ze draaien alleen op de server van de aanbieder. Je kunt wel de templates als html-pagina downloaden maar om de toepassing te kunnen gebruiken heb je gegevens van de server nodig.

Het lijken mij allemaal vooral aardige tooltjes om te gebruiken met een smartboard. Maar kijk zelf maar eens: misschien zien jullie nog andere bruikbare toepassingen.

N.B. Achter de links staan wat voorbeeldspelletjes. Je moet je dus niets aantrekken van de inhoud: het is alleen bedoeld om vlug te kunnen zien wat de tooltjes doen!

Geen opmerkingen: