maandag 21 januari 2008

Elemental: tetris voor scheikunde

Onlangs zei ik het al: Scheikunde was niet mijn sterkste vak. Dat wordt nu afgestraft: ik kwam alweer een spel tegen dat gebruikt kan worden bij scheikunde. Ik wist wel dat dat spel ontwikkeld was, maar toen ik voor het eerst ervan hoorde was het spel nog in de maak en kon het dus nog niet gespeeld worden. Maar nu is het blijkbaar af en ik zou het kunnen spelen. Alleen: ik heb echt onvoldoende kennis van scheikunde om resultaat te boeken in het spel. Ik kan er dus niet veel meer over vertellen dan wat op de site te lezen staat. Misschien wil één van de lezers van dit blog het uitproberen en zijn ervaring als reactie op deze post met ons delen?

Elemental is een soort Tetris voor scheikunde. Op de vallende blokjes staan de elementen uit het Periodiek Systeem. Het spel kent 4 levels. In het eerste level moet je ervoor zorgen dat de metalen, de niet-metalen en de metalloïden naast of op elkaar terecht komen. In eerste instantie word je daarbij geholpen door de kleuren van de blokjes: de elementen uit één groep hebben (net als in het PS) dezelfde kleur. Maar als je verder komt dan krijg je die hulp niet meer en moet je zelf weten in welke groep het element op het blokje thuishoort.

Het tweede level is gelijk aan het eerste, maar nu moet je de blokjes groeperen in negen groepen.

In het derde level moet je niet meer gelijksoortige elementen bij elkaar brengen, maar juist verbindingen maken. Twee keer een waterstofatoom met daarbij een zuurstofatoom maakt - uiteraard - water. Het spel helpt je wel daarbij door op het scherm aan te geven welke verbindingen gemaakt moeten worden.

Het vierde en laatste level is goeddeels gelijk aan het derde, alleen het gaat allemaal wat sneller. Bovendien kun je dit laatste level ook met zijn tweeën spelen.

In het spel zitten nog verschillende extra grapjes, bijv. een bommetje dat verkeerd geplaatste elementen kan vernietigen en alchemisten-punten waarmee je een atoom kunt veranderen door het atoomnummer met 1 te verlagen of te verhogen.

Het klinkt me erg uitdagend in de oren, maar ik kom niet verder dan de laagste levels. Wie wel???

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wow! Wat klinkt dit weer goed! Je bent geweldig. De hoorn des spellenovervloeds is dit hier.

Ik volgde de richting 'Wetenschappen' in het middelbaar en ik scoorde goed (ik durf haast niet te zeggen zeer goed voor wetenschapsvakken zoals scheikunde, biologie, fysica en wiskunde). Maar of ik nu nog mee zou kunnen in dit spel? Ik geloof het echt niet. Ik sprak hierboven over haast een halve eeuw geleden en in die tijd heb ik nooit nog scheikunde gehad. DUS kan ik niet meer mee.

Zoals geblogd blijf ik me wel voor wetenschappen interesseren en kijk ik wel in magazines over die vakken en probeer ik publicaties van mijn (schoon)kinderen op die terreinen te lezen. 'Probeer' met nadruk. Ze vertalen me een samenvatting, dan weet ik ongeveer waar het over gaat. Ik kan hun teksten niet begrijpen omdat ik het vak niet ken en dus ook de taal niet. Wél een vulgariserend artikel of een presentatie voor een breed publiek, met mainstream mee.

Maar jouw spel Tetris, dat wil ik vanavond toch eens proberen. Ik denk dat ik 0 zal scoren ... Dat ik niet eens aan je hielen kom. Ik wil je op de hoogte brengen van mijn resultaat.

Groetjes
janien

m2cm zei

@Janien,
Voor het begin van het spel hoef je niets te weten, en tijdens het spel kun je de kennis die je in de loop der jaren kwijt bent geraakt vast weer aanvullen. Ik heb daar niet genoeg doorzettingsvermogen voor; ik ben benieuwd hoever jij komt!

Unknown zei

Ik heb het geprobeerd om te doen maar ik heb nog geen jaar scheikunde dus ik bak er niks van. Als ik punten haal is het met geluk.
Ik ga echter wel proberen het op mijn school te gaan invoeren als hulpmiddel voor scheikunde. Dan doen we hier een wat anders dan Tribal Wars (www.tribalwars.nl onze halve school is er verslaafd aan :P).

m2cm zei

@Tim,
Voor scheikunde kun je ook Robot Constructor spelen. Dat lijkt iets meer op Tribal Wars ;-)