maandag 4 februari 2008

MSN: belangrijker dan je denkt

Afbeelding van een meisje dat aan het MSN'en isMSN is een communicatiemiddel van deze tijd. Veel leerlingen starten het programma 's morgens al op en ze sluiten het pas af als ze naar bed gaan. Ook bij mij in huis hoor ik regelmatig een pingeltje als er weer een berichtje binnen komt voor deze of gene. Ik heb me vaak afgevraagd wat nu precies de meerwaarde is van dit communicatiemiddel. Ik maak er zelf maar weinig gebruik van omdat ik niet wil dat ik tijdens het werk allerlei niet belangrijke berichtjes krijg en omdat ik ook geen zin heb om steeds aan allerlei mensen te laten weten wanneer ik wel en wanneer niet online ben. Misschien ouderwets, maar voor mij is het geen communicatiemedium dat me trekt.

Tegenstanders van MSN zeggen vaak dat MSN-contacten geen 'echte' contacten zijn, maar virtueel en oppervlakkig. Het is makkelijk om veel MSN-contacten te hebben, maar je leert er niet om in het echte leven contacten te hebben en te onderhouden. Maar wat zou jongeren dan drijven om het zo vaak te gebruiken?

Ik denk dat één voordeel van MSN ten opzichte van andere communicatiemiddelen is dat je je minder kwetsbaar opstelt als je contact legt via MSN. Stel je hebt iemand ontmoet die je wel aardig vindt. Een vriend van een vriend, tijdens een feestje of zomaar ergens. Je wilt daarmee meer contact hebben. Gewoon omdat je hem of haar leuk vindt en je het leuk zou vinden om die persoon tot je vriendenkring te rekenen.

In de tijd dat we nog geen MSN hadden betekende dat dat je moest bellen, langsgaan of een brief schrijven. Afwachten kon natuurlijk ook maar daarmee werd je geduld vaak wel erg op de proef gesteld. Maar een brief schrijven, langsgaan of bellen betekende dat je je erg kwetsbaar opstelde. Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat die ander niet gediend was van verder contact. Met MSN of via een profielsite is dat soort contact veel vrijblijvender te leggen. Tijdens het MSN'en vraag je aan de persoon die je beter wilt leren kennen of hij/zij je wil toevoegen aan zijn/haar lijst van contacten. Meestal wordt die vraag wel met 'ja' beantwoord. De etiquette van MSN en Hyves is (voor zover ik heb kunnen nagaan) dat je iedereen accepteert die je ook maar enigszins kent en waarvan niet bewezen is dat die slechte bedoelingen heeft. Het vraagt dus niet veel moed om zo'n eerste contact te leggen. Ben je een keer toegelaten tot de contactpersonen dan kun je rustig elkaars leefwereld verkennen en kun je kijken of meer contact (van beide kanten) gewenst is.

In dat opzicht hebben m.i. tegenstemmers van MSN en Hyves gelijk: contacten via deze media starten vaak vrijblijvend. Maar dat wil niet zeggen dat dat zo blijft: vaak worden MSN- en Hyvescontacten 'in real life' verder uitgewerkt. De mogelijkheid voor verder contact is in ieder geval gelegd.

MSN en Hyves vind ik daarom een prachtige aanvulling op andere communicatiemiddelen. Zeker voor jongeren die vaak nog zo onzeker zijn bij het leggen van contacten!

4 opmerkingen:

André zei

Ik sluit aan bij je slotopmerking dat het een prachtige aanvulling is op andere communicatiemiddelen. Dat houdt in dat het iets meer of anders biedt dan de andere coimmunicatiemiddelen. Jammer dat je in het verhaal kijkt naar de wijze waarop jongeren het nu gebruiken. Dat is anders dan jij en ik het zouden gebruiken. Ik gebruik graag MSN als 'virtueel bureau'. Er is dan een collega (op afstand) beschikbaar voor het stellen van een korte vraag, voor het vragen van een mening etc. In sommige situaties vele malen sneller en effectiever dan mails die uit 1 regel bestaan bij wijze van spreken. Online zijn is dan voor mij synoniem met 'aanwezig op kantoor' waarbij het net zo goed mogelijk is dat iemand even weg is (koffie, toilet, bijeenkomst etc). Dat is dus heel anders MSN inzetten dan 's avonds even chatten met (on)bekenden

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@André,
Ik zal je eerlijk bekennen: ik gebruik zelf alleen MSN als het echt niet anders kan. Ik werk veel via de mail, soms via Skype en de telefoon doet bij mij ook nog goede diensten. Maar ik schreef de post vooral om een positieve kant te benadrukken van MSN als communicatiemiddel. Die zijn er namelijk wel, vind ik. De nadelige kant van MSN komt al zo vaak in het nieuws: ik wilde alleen een tegenwicht bieden. Maar het is goed te horen dat niet alleen voor kinderen MSN mogelijkheden biedt!

Sybilla zei

Zelf gebruik ik MSN nóg anders: als middel om met mijn uitwonende kinderen contact te houden. Ik zit vaak 's avonds achter de pc en dan is het heel handig om wat nieuwtjes uit te wisselen! Ook nieuwe aankopen/aanwinsten worden heel gemakkelijk via de webcam getoond. Leuk om elkaar dan even te zien!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Sybilla,
Met de webcam werken wij nooit. Niet uit principe, maar omdat de katten die altijd van de p.c. afgooien! Maar ik kan me voorstellen dat het leuk is om elkaar zo te 'ontmoeten'.