vrijdag 8 februari 2008

Shotcode

Gisteren kreeg ik een uitnodiging om in de betatest te gaan experimenteren met Shotcode. Shotcode kun je zien als een soort barcode die verbonden is aan een website. Als je de barcode inleest, kom je terecht op de website. Het leuke van een shotcode is dat je daarvoor geen speciale barcode/shotcode-lezer nodig hebt, maar dat je die uitleest met je mobieltje. Je hebt daarvoor wel speciale software nodig, maar die kun je gratis downloaden.

Shotcodes worden bijvoorbeeld gebruikt als reclamemiddel. Je maakt een foto van een shotcode op een billboard en je komt direct terecht op de juiste website. Een makelaar kan een shotcode zetten op een aanplakbiljet bij een huis dat te koop staat. Handig: je hoeft dan alleen maar een foto te maken van de shotcode en je komt op de website van de makelaar waar je ziet wat het huis kost, hoe het interieur eruit ziet enz.

Volgens mij zijn shotcodes ook erg leuk om te gebruiken bij de introductie van nieuwe leerlingen/studenten. Her en der in de school hang je affiches met daarop shotcodes. Met behulp van die codes kun je via een website opdrachten geven aan nieuwe leerlingen of juist antwoorden geven op vragen die tijdens de introductie gesteld zijn. Een soort speurtocht door de school, maar dan wel met moderne middelen. Dat hoeft niets te kosten: een shotcode kun je gratis aanmaken bij Shotcode.org (het gratis zusje van Shotcode.com) dus je hoeft alleen de software te laten downloaden door de bezoekers. Ze moeten dan wel mobiel internet hebben op hun telefoon en dat heeft natuurlijk niet iedereen.

Wie bereid is om te investeren kan voor de school een aantal mobiele telefoons aanschaffen, die te voorzien van mobiel internet en ze uit te lenen aan de bezoekers. Succes gegarandeerd! Als je een telefoon met GPS-voorziening hebt kun je die ook gebruiken voor het programma Mscape waarmee leerlingen makkelijk een educatieve game voor buiten kunnen maken (zie mijn blogpost van oktober vorig jaar). Ook De Waag is bezig met allerlei mobiele applicaties waarbij gebruik gemaakt wordt van mobiele telefoons met GPS-voorziening zoals in het Gamesatelier en Mobile Math en TNO heeft het spel Triangler. De laatste toepassingen zijn nog niet voor breed gebruik beschikbaar maar het laat wel zien dat mobiele middelen steeds meer ingezet kunnen worden als onderwijsmiddel. Het werken met Shotcodes kan de eerste stap zijn voor een school om location-based-learning aan te bieden!

8 opmerkingen:

Unknown zei

Ik denk dat er veel mogelijk is door gebruik te maken van barcodes.

Ik zou hier dan alleen geen shotcode voor gaan gebruiken aangezien hiervoor betaald moet worden. Dan zou je beter kunnen kijken naar het gebruik van QR-codes (http://en.wikipedia.org/wiki/QR_Code) .

Het is alleen nog wel even wachten op de eerste fabrikant die de QR/shotcode software standaard op zijn telefoon mee installeerd of de eerste JAMBA sms programma's beschikbaar komen. Want ik vrees dat het anders niet snel een succes zal gaan worden.

m2cm zei

@Jeroen,
de codes op shotcode.org zijn gratis. Ik heb er zelf eentje gemaakt voor mijn eigen website (het plaatje bij de post) en dat ging supersnel, eenvoudig en gratis. Kwestie van URL invullen en het plaatje downloaden. Alleen als je er buttons van laat maken of t-shirts (nu nog niet mogelijk maar dat is in ontwikkeling) dan kost je dat geld. Het downloaden van de software is ook geen probleem; je kunt het rechtstreeks op je telefoon zetten. Je hoeft het dan verder niet zelf te installeren: dat gaat allemaal automatisch. Ik heb het hele proces doorlopen: aanmaken shotcode, downloaden software, fotootje maken en hup: de browser startte op. 't Kostte me nog geen 10 minuten en ik ben er geen cent aan kwijt geraakt!

Liek Schoeren zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Liek Schoeren zei

Ik las vandaag toevallig over een andere toepassing met shotcodes door ze op kleding te zetten. (getwickd.com) De codes kunnen dan corresponderen met een Hyvespagina bijvoorbeeld. Degene die je dan spot kan het profiel lezen. Een erg gekke en ook omslachtige methode lijkt me. En hoe zit het met de privacy? Maar ach, wie weet is het wel leuk.
Ik wilde er al over bloggen toen ik jouw artikel las. Zo kan het ook :-)

m2cm zei

@Liek,
Ik heb even gekeken en ik vermoed dat het dezelfde codes zijn als de shotcodes. Dat er nu een gratis variant is van de Shotcodes is vermoedelijk mogelijk door de commerciële activiteiten. En het zou best eens zo kunnen zijn dat getwickd daaraan heeft bijgedragen ;-)

Unknown zei

@Margreet
Shotcode.org kan ik niet op komen, moet ik voor inloggen. Op shotcode.com kan ik alleen betaalde versies van shotcodes vinden. Misschien dat je voor de betatest een gratis account hebt gekregen.

m2cm zei

@Jeroen,

Klopt: ik heb voor de betatest een code gekregen. Ik stuur je die via de mail.

Unknown zei

@Liek

ff een reactie van het wickd team ;-)

Stel je wilt de hyves van iemand bekijken op een mobiele telefoon. Het intypen van de URL kan dan juist redelijk omslachtig zijn. Als voorbeeld: getwickd.hyves.net, is ongeveer 32 toetsaanslagen op een mobiele telefoon. Het openen van deze Hyves pagina i.c.m. Wickd kleding is e e n klik.

Privacy is geen issue: als je je Wickd kleding koopt kan je zelf aangeven aan welke site je je kleding wilt koppelen. Je toont dus alleen informatie die je zelf vrij wilt geven. Daarnaast kan je je profiel ook deactiveren, mocht je helemaal geen website willen tonen.

gr, Emile