vrijdag 14 maart 2008

Office 2007: soms ook handig!

Naar de site van AddintoolsIk ben sinds een tijdje overgestapt van Office 2003 naar 2007. Met enige tegenzin, dat moet ik bekennen. Van veel mensen hoorde ik moppers over Office 2007. Meestal omdat de vormgeving van het menusysteem zo veranderd is. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar er zijn ook voordelen: zo zijn er veel meer plaatjes en animaties in PowerPoint en in Excel kun je makkelijker aan je tabel een gelikt uiterlijk geven. Maar dat zijn geen voordelen waar ik erg warm of koud van wordt: ik zal er weinig gebruik van maken.

Wat ik wel heel prettig vindt is de mogelijkheid om via een menuutje een bronvermelding te maken. Ik ben een bibliothecaris van de slechtste soort: ik vergeet altijd hoe een literatuurverwijzing eruit moet zien. Wat moet ik ook al weer precies vermelden van een tijdschrift, een boek of een website, en in welke volgorde? Waar staan de punten en de komma's? Ik kan het maar niet onthouden. In Word 2007 zit nu een optie om via een menuutje zo'n verwijzing te maken. Je geeft aan of je een verwijzing wilt maken naar een sectie van een boek, een artikel uit een krant of een (vak-)tijdschrift, een bijdrage aan een conferentie, een rapport of een website. Vervolgens vul je de bijbehorende gegevens in en de software doet de rest. Er wordt een bronvermelding gemaakt en tegelijkertijd worden de bronnen opgeslagen zodat ze in een automatisch gegenereeerde bibliografie of een overzicht van geciteerde werken gepubliceerd kunnen worden. Je hebt zelfs nog keuze welk format je wilt gebruiken: APA, Chicago en nog veel meer formats waarvan ik zelfs van het bestaan niet op de hoogte was. Er waren al wel soortgelijke tools te vinden op internet, maar ik vind het wel handig dat het nu in Word is opgenomen zodat geen enkele leerling/student nog een excuus heeft als hij zijn/haar bronnen verkeerd vermeldt.

Was dat nu voor mij de reden om over te stappen naar Office 2007? Nee, net als vele anderen vond ik de overstap van 2003 naar 2007 een hele grote door de gewijzigde navigatie. Maar daar heb ik een oplossing voor gevonden in de vorm van een tooltje: Addintools - Classic Menu for Office (kosten: $ 29,95 dus ca. € 20,=). Met dit tooltje kun je in ieder Officeprogramma een extra tab (Menu) maken. Als je op die tab klikt dan zie je het oude navigatiemenu van Office. Door deze extra mogelijkheid toe te voegen aan het vernieuwde navigatiesysteem kan ik de overstap heel geleidelijk maken. Als ik weet waar ik iets kan vinden in de nieuwe menustructuur dan gebruik ik die, kan ik het daar niet vinden dan klik ik op het extra tabje en zoek ik op de oude manier.

Ik werk nu dus al weer een tijdje zonder problemen met Office 2007. Ik begin al te wennen aan de nieuwe navigatie maar soms val ik terug op de oude manier van navigeren. Reuze handig dat het zo kan: ik kan jullie Addintools dan ook van harte aanbevelen!

8 opmerkingen:

Liek Schoeren zei

bedankt voor de tip! Ik had het menuutje nog niet gevonden, handig.

Anoniem zei

Uit jouw artikel wordt me niet duidelijk waarom je (toch) bent overgestapt?

En hoe sta je tegenover het gebruik van OpenOffice.org? Heb je er ervaring mee?

Zelf gebruik ik OpenOffice.org al een hele tijd naar tevredenheid.

Joost Geraets - OpenNieuws.nl

m2cm zei

@Joost,
Ik ben overgestapt omdat ik een een nieuwe laptop had gekocht waar de nieuwe versie van Office op geïnstalleerd stond. Ik had dat natuurlijk kunnen veranderen, maar ik wilde na alle commentaren die ik had gelezen nu zelf wel eens ervaren wat wel en wat niet kan met Office 2007. Ik had toen al gezien hoe je met Addintools de overstap kon vergemakkelijken, dus dat maakte het voor mij een minder grote stap.

Open Office vind ik een prima alternatief, maar ik vind het verschrikkelijk lastig om elke keer na te moeten denken over hoe je bestanden opslaat en wat wel en wat niet leesbaar is in de verschillende formaten. En omdat bijna heel Nederland Word gebruikt, blijf ik dat ook gebruiken. Een heel pragmatische keuze dus!

m2cm zei

@Liek,
Ik ben benieuwd of veel mensen het gaan gebruiken. Scholen die werken met Word zouden het verplicht kunnen stellen aan leerlingen. Op die manier leren leerlingen hoe een goede bronverwijzing eruit ziet. Wel zo handig als ze naar het hoger onderwijs gaan!

Anoniem zei

@Margreet,
Je kunt in OpenOffice.org, bij wijze van 'overgangsregeling' standaard opslaan in de Microsoft formaten (.doc, etc.). Dat is vergelijkbaar met jouw Addintool 'oplossing'. Eén keer instellen en je hebt er geen omkijken meer naar. Wist je dat? Zie mijn Flickr account voor een toelichting.

En verder is er bijvoorbeeld het voordeel van het eenvoudig kunnen opslaan als .pdf (standaard knop zelfs). Versie 3 van OpenOffice.org zal PDF bestanden kunnen bewerken!

Tenslotte wil ik opmerken dat de overheid verplicht het 'open document format' (ODF) moet gaan ondersteunen. Dat pleit er mijns inziens voor dat het onderwijs zich ook oriënteert op ODF. OpenOffice.org ondersteunt standaard ODF.

Joost Geraets - OpenNieuws.nl

Wikipedia: OpenOffice.org

m2cm zei

@Joost,
Helemaal mee eens maar ik vind het toch allemaal omslachtig. Ik heb op alle apparaten waar ik mee werk (mobiel, pda enz.) de gangbare Officepakketten staan. Dat is allemaal op elkaar afgestemd en ik kan ook met andere gebruikers uitwisselen. De tekstverwerker van Open Office is een prima alternatief (ik heb er een tijdje mee gewerkt), maar ik vind niet alle programma's even goed. Bovendien worden er heel veel tools gemaakt die aansluiten op de Office-suite van MS en een aantal daarvan gebruik ik. Die zou ik niet graag missen.
Ik ben wel blij dat er tegenhangers komen voor de MS-pakketten: concurrentie is natuurlijk nooit slecht. Maar het kost me op dit moment nog teveel moeite en het levert me te weinig op om over te stappen.

m2cm zei

BTW: ik gebruik wel Firefox en niet IE ;-)

Anoniem zei

@Margreet,

Tof dat je Writer, de tekstverwerker van OpenOffice.org, een prima alternatief vindt.

En tof dat je Firefox gebruikt.

Overigens bestaan er ook voor OpenOffice.org extensies / tools en dat worden er alleen maar weer. Zo kwam ik er van de week achter dat je met een macro / extensie ook muziek kunt noteren in OO.org (benodigd de extensie / macro OOoLilyPond en LilyPond).

Standaard ondersteunt OO.org het maken van literauurlijsten, zoek via 'Help' op 'literatuur' en je vindt diverse handreikingen.
Overigens weet ik niet of er een functie of extensie bestaat t.b.v. bronvermelding(en) zoals jij in Office 2007 hebt gevonden.

-> extensions.services.openoffice.org
-> extensions.openoffice.org

Joost Geraets - OpenNieuws.nl

P.S. Kies vooral wat je het meest functioneel / praktisch vindt. Als iedereen zoals jij zich bewust zou zijn van het feit dat je verschillende programma's tegen verschillende prijzen kunt kiezen dan zijn we al veel verder.
Laten we eerst leren tekstverwerken om daarna een 'tool' te (leren) kiezen. En niet meteen al leren hoe je programma x of y kunt bedienen.

Ik heb ff gezocht naar een 'bibliografie' extensie en kom een erg uitgebreide tool voor zowel Word als OpenOffice.org tegen: Zotero.

En verder is er een project voor de uitbreiding van de 'bibliografie' functionaliteit, zie bibliographic.openoffice.org

Wikipedia (Eng)
-> Citation
-> Bibliography