vrijdag 4 april 2008

Goede projectideeën

Naar de wizard SciencebuddiesAls moeder van 2 kinderen heb ik regelmatig de vraag moeten beantwoorden of ik niet een leuk onderwerp wist voor een project, een opstel of een onderzoek. Lastig, vond ik altijd. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten bij het dagelijks leven van de kinderen maar zelfs bij je eigen kinderen is dat soms lastig in kaart te brengen. Laat ik het zo zeggen: sympathieën en antipathieën voor schoolvakken zijn bij ons thuis zelden het onderwerp van gesprek.

Ik ben daarom blij met de wizard van Sciencebuddies: een tool waarmee je advies kunt krijgen welke onderzoeksopdrachten je zou kunnen doen voor de betavakken. Het werkt heel simpel: je vult in op welk niveau (vanaf groep 1 tot en met de hoogste klassen in het voortgezet onderwijs) je een onderzoek wilt doen, op welke termijn je het onderzoek gaat uitvoeren, voor welk vak je onderzoek gaat doen en wat je interesses zijn. Daarvoor moet je antwoord geven op vragen als: 'hou je ervan om apparaten met veel knoppen en draaischijven te bedienen?', 'hou je van koken?', 'hou je meer van dieren dan van machines?', 'speel je een muziekinstrumen?', enz. Nadat je op de knop verzenden hebt gedrukt krijg je een lijst met allerlei onderzoeksideeën en wat tips en handleidingen om dat onderzoek uit te voeren.

Ik heb natuurlijk geprobeerd welk onderzoek bij mij zou passen en de meeste ideeën die ik kreeg aangereikt leken me inderdaad geweldig interessant. Dus mocht ik nog eens een keer tijd hebben, dan ga ik misschien nog eens de onderzoekskant op! Maar het is natuurlijk ook handig voor leerlingen die op zoek zijn naar een onderwerp voor een profielwerkstuk of een sectorwerkstuk. En misschien ook wel een alternatief voor de musical van groep 8: een onderzoekstraject voor de hele klas waarbij de resultaten worden gepresenteerd op de laatste schooldag!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Een mooi idee, maar ik ben bang dat de taal, zeker voor leerlingen in het BO een barriere is om kinderen er zelfstandig mee te laten werken. Zelf ben ik wekzaam op een gymnasium en ik denk dat ik zelfs daar nog met moeite de leerlingen met deze tool aan het experimenteren krijg. Is er ook iets vergelijkbaars voor het Nederlandse taalgebied?

m2cm zei

@Mediatheekcgu,
Ik ken helaas geen Nederlandse versie hiervan, maar dat wil niet zeggen dat je het in het onderwijs niet kunt gebruiken. Mijn ervaring is dat leerlingen meer begrijpen dan ze vaak laten merken als ze het maar belangrijk genoeg vinden. Maar je kunt de tool ook als docent gebruiken en samen met de leerling de vragenlijst invullen. Of je collega van het vak Engels vragen om een les te besteden aan het invullen van de vragenlijst. Daar leren de leerlingen dubbel van ;-)