woensdag 16 april 2008

Keykids

Alhoewel ik vaak op pad ben voor mijn werk, zijn er ook dagen dat ik niet achter mijn laptop vandaan kom. Dingen bestuderen, mailen, stukken schrijven, redigeren: het hoort er allemaal bij.

Soms is er er veel tijdsdruk en dan is het risico om een muisarm te krijgen groot. Tot nu toe heb ik daar gelukkig weinig last van. Niet omdat ik veel pauzes neem: daar neem ik zelden de tijd voor. Ik heb wel andere maatregelen getroffen: ik let op mijn werkhouding en heb een trackball in plaats van een standaardmuis. Toch blijft werken met een muis belastend. Daarom maak ik heel veel gebruik van sneltoetsen: ctrl-v, ctrl-c, ctrl-x en ctrl-y. Maar ook ctrl-esc om het startmenu te openen, alt-tab om van scherm te wisselen, ctrl-f om iets te zoeken, enz. Ik ben nog van de generatie die met DOS is begonnen en door de jaren heen heb ik mijn repertoire aan sneltoetsen steeds verder uitgebreid. Maar kinderen die nu starten met computeren weten vaak niet beter dan dat je alles doet met een muis.

Een leuke manier voor kinderen van de basisschool om sneltoetsen te leren kennen is via het Sneltoetsspel. De conciërge van de school heeft allerlei beesten opgesloten en de speler moet ze bevrijden. Maar hij wordt op de hielen gezeten door de conciërge die alles uit de kast haalt om de beesten te bewaken. Hij gebruikt daarvoor allerlei (Microsoft) computerprogramma's: mail, excel, MSN enz. Bij elk programma moet de speler de pesterijen van de conciërge trotseren. En dat kan natuurlijk het handigst door gebruik te maken van de sneltoetsen.

Ik vind het spel een aanrader alhoewel het nu al wel gedeeltelijk achterhaald is voor degenen die werken met Vista. Maar ook bij dat besturingssysteem zijn de meeste sneltoetsen gelijk gebleven dus die 'schade' is beperkt. Dus: op naar het spel!

5 opmerkingen:

kriskras zei

jammer dat het spel niet werkt met firefox

Kaj zei

Je kan het proberen met de IE-tab plugin van Firefox. Lijkt dan wel te werken.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Kaj en Kriskras,
Zo heb ik het spel ook gespeeld: met de IE-tab in FF. Werkt reuze handig en zo kan ik beide browsers tegelijk gebruiken!

mediatheekcgu zei

Concierges doen ook wel andere dingen dan leerlingen pesten.
vaoausnt

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Mediatheekcgu,
Helemaal mee eens. Maar in dit spel is de concierge wel de boosdoener. Ik til daar niet zo zwaar in: stereotypes kunnen een spel leuk maken. Maar in een onderwijssetting zou je dat natuurlijk kunnen bespreken.