woensdag 14 mei 2008

Junior Food Detectives

Naar het spelHet - Engelstalige - spel Junior Food Detectives gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over eten. Het spel heeft als doelstelling kinderen aan te zetten tot gezonder eten, meer bewegen en minder tijd door te brengen achter de televisie en de computer.

In het spel Junior Food Detective wordt de speler gevraagd om 'the Amazing Food Detective' te helpen een achttal cases op te lossen.
  • Cole, die teveel junkfood eet,
  • Catherine, die niet zo heel veel weerstand heeft
  • Michael, die te weinig aan lichaamsbeweging doet,
  • Antonia, die meer zou moeten spelen,
  • Emily, die teveel eet,
  • Enrique, die slechte tanden heeft en zwakke botten
  • Matthew, die altijd moe is
  • Althea, die het ontbijt overslaat.
Bij elke case krijgt de speler een opdracht, bijv. om calcium- of eiwitrijke voedingsmiddelen aan te klikken, de hoeveelheid eten te verminderen, de juiste activiteiten te selecteren. Na afloop van een case kan de speler een pdf'je uitprinten waarop opdrachten staan die zonder de computer uitgevoerd moeten worden, bijv. het klaarmaken van een gezond gerecht, een schema waarin bijgehouden kan worden welke 'gezonde doelen' je hebt behaald in een maand, of een zoekplaatje waarin een bepaalde soort gerechten gezocht moet worden. Ook zijn er bij elke case minigames: heel eenvoudige spellen, meestal variaties op bestaande minigames, die te maken hebben met de case. Bijv. het maken van doelpunten, snacks met een knuppel weg slaan, een fitness quiz enz.

Door op deze manier intensief bezig te zijn met wat goed voedsel is en wat niet zullen kinderen vermoedelijk meer bewust worden van wat ze eten.

Bijzonder van het spel vind ik dat het de daad bij het woord voegt: na 20 minuten spelen sluit het spel uit zichzelf af en krijgt de speler de hint om actief te worden: 100 push-ups doen! Op de p.c. waarop je het spel speelde kun je pas na een uur weer het opstarten. Een prima manier om kinderen bewust te maken dat ze tijdens het spelen vaak de tijd vliegt!

Geen opmerkingen: