vrijdag 6 juni 2008

Er is meer dan bol.com!

Naar de Libris bestelshopIk hoor steeds vaker mensen die hun boeken bestellen bij Bol.com. Begrijpelijk: ze hebben er veel en je hebt het boek binnen een paar dagen op je deurmat liggen. Ik maak er zelf ook wel gebruik van: het gemak dient de mens, nietwaar? Maar als het mogelijk is geef ik er toch de voorkeur aan om te bestellen via een gewone, Nederlandse boekhandel.

Waarom? Omdat ik de adviezen die ik daar krijg beter vind dan de adviezen die ik krijg van Bol.com. Zo was ik laatst op zoek naar een boek waarin het gedachtengoed van verschillende grote schoolhervormers besproken werd. Op Bol.com is dat lastig zoeken maar een goede boekhandel weet met dat soort vragen wel raad. Net als wanneer je een boek zoekt voor iemand maar geen titel weet. "Weet u een goed boek voor iemand die houdt van spanning en avontuur, en zijn vakantie graag doorbrengt in Aziatische landen?". Of "ik ben op zoek naar een science fiction boekje voor in het vliegtuig dat niet zwaar weegt, grote letters heeft en niet teveel kost zodat ik het na het lezen achter kan laten?" Gelukkig weten ze bij mijn boekhandel wel raad met dit soort vragen. Bij Bol.com is me dat nog niet gelukt.

Daarom wil ik deze keer in mijn weblog eens een lans breken voor de Nederlandse boekhandel in het algemeen en in het bijzonder voor de nieuwe service van de Libris-boekhandels: de Libris-webshop. Op deze website kun je online boeken bestellen die dan naar keuze naar je huisadres opgestuurd kunnen worden of naar je eigen favoriete boekhandel. Je kunt, net als bij Bol.com, gewoon online betalen. Op dit moment zijn alle boeken die door het Centraal Boekhuis geleverd kunnen worden online te bestellen, inclusief de Engelse titels die ze daar aanbieden.

De webshop is nog niet zo lang online, en er zijn nog (veel) plannen om die uit te breiden. Ik ben er zelf wel blij mee: online zoeken is nu eenmaal wel handig. Voor mij geldt dus niet 'Koop Hollandsche waar dan helpen we elkaar', maar 'koop bij een Hollandsche middenstander, dan helpen we elkander' ;-)

5 opmerkingen:

Frank zei

Mooi gezegd, alleen zit mijn boekenplezier in het zelf struinen naar boeken, op het internet of in de boekenwinkel.

De boekenhandel is okay, maar ik doe het liever zelf.

m2cm zei

@Frank,
Dat herken ik, dat struinen. Juist daarom vind ik een boekhandel een heerlijke (maar ook gevaarlijk tijdrovende!) plek om naar toe te gaan: ik vind het heerlijk om boeken open te slaan, erin te bladeren, een ander boek te pakken enz. Ook dat is voor mij een goede reden om te bestellen bij de Nederlandse boekhandels i.p.v. bij Bol.com!

m2cm zei

@Jago,
't lijkt me niet iets om je voor te schamen ;-) Ik vind 't alleen onhandig als je de boekhandel advies vraagt en gebruikt om je te oriënteren en dan niet daar koopt. Ze hebben dan wel de onkosten, maar niet de inkomsten. Het grote risico dat we dan lopen is dat op termijn de boekhandels verdwijnen en dat er op termijn alleen online besteld kan worden. Dat zou ik zelf wel heel erg betreuren omdat ik er wel van hou om in de winkels te snuffelen!

Anoniem zei

Naast Libris heeft ook Bruna een goed functionerende webshop (bruna.nl), waar je alle Nederlandstalige boeken kunt bestellen, en bij bijna vierhonderd (kleine) boekhandelaars kunt afhalen. Als je de buurtwinkel wilt supporten, kun je ook daar terecht!

m2cm zei

@Jan Willem,
Die reactie begrijp ik als je tot vorig jaar Projectleider herinrichting online boekhandel Bruna.nl was ;-) Wat mij betreft geldt: bestel bij de boekhandel waar je ook komt met je vragen. Daarmee kan de boekhandel het eigen niveau van diensten handhaven en de klant heeft profijt van service en boeken op bestelling!