maandag 9 juni 2008

Internet voor autistische kinderen

Internet is voor veel jonge kinderen een prachtig medium waarop veel te doen is voor ze. Ze kunnen er bijvoorbeeld filmpjes kijken, verhaaltjes beluisteren, een tekening inkleuren of een spelletje spelen. Om hun weg te kunnen vinden hebben jonge kinderen vaak wel de hulp nodig van hun ouders of hun leerkrachten. Gelukkig zijn er sites waar veel materialen te vinden zijn voor kinderen vanaf een jaar of 4. Ze kunnen bijvoorbeeld terecht bij Kennisnet of de Zappelinsite.

Maar voor sommige kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum zijn deze sites niet optimaal. Op de sites is teveel te zien en te doen waardoor ze geen keuzes meer kunnen maken en in verwarring raken. John LeSieur, werkzaam in de software en grootouder van de autistische Zackarias, ging daarom op zoek naar een middel waarmee hij een selectie kon maken uit het rijke aanbod van internet en zodanig kon aanbieden dat zijn kleinzoon niet verder kon klikken. Dat bleek er niet te zijn; voor hem een reden om het zelf te ontwikkelen. Dat leverde een browser op die hij noemde naar zijn kleinzoon: de Zac-browser. Deze browser kan gratis gedownload en - al dan niet na installatie op de eigen p.c. - gebruikt worden.

Via de Zac-browser kunnen kinderen filmpjes kijken, spelletjes spelen, muziek maken of luisteren naar verhaaltjes. De items die worden aangeboden zijn speciaal geselecteerd voor de doelgroep. Als de Zac-browser is geopend is het niet mogelijk om dingen aan te klikken buiten het scherm of buiten de geselecteerde items. Of de selectie ook werkelijk aansluit bij de doelgroep kan betwijfeld worden: er zijn heel veel verschillende stoornissen in het autistisch spectrum en voor elke stoornis zou in principe een andere selectie gemaakt moeten worden. Ik hoop daarom dat er nog een versie komt van de Zacbrowser waarbij ouders en opvoeders zelf een selectie kunnen maken uit het aanbod van de complete Zacbrowser.

Voor zover ik weet is er voor deze doelgroep niets soortgelijks in het Nederlandstalige gebied. In principe is het aanbod van de Zac-browser Engelstalig maar omdat lang niet alles gesproken tekst bevat is er ook veel geschikt voor Nederlandstalige kinderen. Mogelijk kan van de Zacbrowser een Nederlandse versie gemaakt worden. Het zou mij niet verbazen als John LeSieur hiervoor toestemming wil geven. Iets voor het Landelijk Netwerk Autisme om op te pakken?

Bron: artikel Associated Press.

Geen opmerkingen: