vrijdag 5 september 2008

Hoe kun je overstromingen voorkomen?

Naar het spel Flood SimGisteren stond het in veel kranten: de verwachting is dat de komende jaren de zeespiegel wel tot 1.30 meter kan stijgen. Ik woon in de polder en ben me bewust van de risico's die we hier lopen. Maar hoe kunnen we overstromingen voorkomen? Wat moet er op landelijk niveau gedaan worden en wat regionaal? Wat kost dat en wat zijn de effecten van de verschillende acties die je kunt ondernemen?

Niet alleen in Nederland speelt deze vraag: ook elders in de wereld zijn mensen hiermee bezig. In Engeland hebben ze een spel hierover gemaakt: Flood Sim. Het is online te spelen. In het spel maak je keuzes hoe je een watersnoodramp in Engeland wilt voorkomen. Je krijgt een budget voor 3 jaar om zowel op landelijk als op regionaal niveau maatregelen te treffen. Welke voorzorgsmaatregelen wil je treffen, waar ga je bouwen en waar niet en hoe kun je de mensen het best informeren? Na elke ronde krijg je te horen hoe jouw keuzes hebben uitgepakt: hoeveel mensen hebben last gehad van overstromingen en wat waren de economische gevolgen?

Helaas is dit een Engelstalig spel wat voor sommige leerlingen een barrière zal zijn. Dat probleem kan grotendeels ondervangen worden door bij het spel een woordenlijstje te maken en dat leerlingen aan te bieden. Je zou dat ook door de leerlingen zelf kunnen laten doen als onderdeel van de Engelse lessen. In die les zou je dan ook aandacht kunnen besteden aan de verschillende regio's van Engeland: waar valt de meeste regen, in welke gebieden is veel landbouw, welk deel van Engeland is het dichtst bevolkt en waar komen de meeste toeristen? Daarmee leren de leerlingen niet alleen over Engeland: het levert ze ook informatie op om het spel beter te kunnen spelen. Op die manier kun je van de nood een deugd maken!

Geen opmerkingen: