woensdag 8 oktober 2008

Computers-hoe kan ik .....?

Klik hier voor Bekijk het maarVorige week schreef ik dat docenten m.i. niet zozeer moeten proberen hoe ze allerlei ICT-tools moeten hanteren, maar dat ze leerlingen moeten begeleiden bij het juiste gebruik van die tools. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd maar soms best lastig om uit te voeren. Want wat doe je als een leerling bij je komt die wil weten hoe hij nu dat weblog voor de les moet aanmaken, een screencast kan produceren of een podcast moet maken? Gelukkig biedt het web daarbij uitkomst: daar zijn talloze how-to's te vinden, in tekst (al dan niet met plaatjes erbij) en in filmpjes. Maar ja: hoe vind je die?

Al weer enige tijd verzamelt André Manssen (waarschijnlijk bij velen van jullie bekend van Computers in de Klas) dit soort zaken op een YURLS-pagina. Op de YURLS: 'Bekijk het maar' vind je handleiding over o.a. Word, PowerPoint en Excel, podcasts, het maken van screencasts, weblogs en wiki's, het gebruik van Smartboards en nog véél meer!

De YURLS pagina's zijn super overzichtelijk: elke overzicht is ingedeeld in een aantal subrubrieken. Er zijn handleidingen en filmpjes en links naar de betreffende (meestal gratis) tools op het web. Handig van dit systeem is dat je zelf een eigen YURLS-pagina kunt maken waarbij je de links (per stuk of een hele subrubriek) van André met één muisklik in je eigen YURLS-pagina zet. Hoe dat moet kun je natuurlijk ook weer lezen/bekijken in één van de handleidingen die in het overzicht staan ;-)

Alhoewel ik best handig ben met allerlei tools vind ik ook regelmatig wat van mijn gading in de overzichten van André. Bij mij staat Bekijk het maar dan ook in mijn lijstje favorieten. Docenten die zelf aan de slag willen met allerlei (web 2.0) tools, maar zeker ook docenten die dat vragen van hun leerlingen kan ik zeker aanraden om datzelfde te doen!

2 opmerkingen:

André Manssen zei

Dag Margreet,

Mooi berichtje!
En dank voor de 'reclame' en lovende woorden!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@André,
Jij bedankt voor al je nijvere verzamelarbeid. Ik heb er veel profijt van!