dinsdag 7 oktober 2008

Sims Carnival om zelf games te maken

Klik hier voor de Game Creator van Electronic ArtsVorige week blogde ik over The Sims Carnival wizard om zelf een quiz-spel te maken. Maar er is ook een uitgebreide variant van deze software waarmee je een spel helemaal naar eigen keuze kunt vormgeven: The Sims Carnival Game Creator.

The Sims Carnival Game Creator is een gratis te downloaden(Engelstalig) programma, gemaakt door de games-uitgever Electronic Arts, om games mee te maken door aan objecten 'als-dan' statements te geven (bijv. als de spatiebalk wordt ingedrukt dan wordt een kogel afgevuurd). Het programma werkt als volgt: je selecteert een object en kiest uit de 'Behavior library' (bibliotheek met commando's) welke actie je door dat object wilt laten uitvoeren en de voorwaarde waaronder die actie uitgevoerd moet worden. Het programma is sterk grafisch vormgegeven (net als bij Scratch worden de commando's in blokjes achter elkaar gezet) wat prettig werkt. Maar alhoewel het eenvoudig oogt biedt het alle mogelijkheden om behoorlijk professionele games te maken. Games die gemaakt zijn kunnen ge-upload worden naar de gamebibliotheek op de website van The Sims Carnival. Ook kun je daar games die door anderen zijn gemaakt downloaden en aanpassen aan je eigen ideeën. Leuk vind ik ook de mogelijkheid om online een highscore bij te houden. Bij de download van de software zit een bibliotheek van achtergronden, objecten, geluiden enz.

Ik heb zelf natuurlijk het programma uitgeprobeerd en vind het verrassend makkelijk werken. Natuurlijk vraagt het wel wat studie als je wat verder bent, maar ik vind het programma wat betreft moeilijkheidsgraad en mogelijkheden aardig het midden houden tussen het (o.a.) Nederlandstalige Stagecast Creator (waar ik vorige week nog over schreef) en Game Maker. Jammer is natuurlijk dat er geen Nederlandse vertaling is maar ook zonder dat zullen veel leerlingen in het voortgezet onderwijs hiermee snel aan de slag kunnen gaan. Leuk voor informatiekunde of informatica, voor de beeldende vakken, voor leerlingen die een educatieve game willen maken bijv. als profielwerkstuk of voor docenten die zelf een educatieve game willen maken. Probeer het eens: de software is gratis en als je op een vrije middag een paar uurtjes puzzelt heb je je eerste spelletje gemaakt. Heb je minder tijd: speel dan eens een spelletje van een ander!

Geen opmerkingen: