vrijdag 31 oktober 2008

Dramalessen

Naar de site Pasjijdrama.nlEen vak dat ik op de basisschool noch in het voortgezet onderwijs heb gehad is Drama. Jammer: toen ik er tijdens vervolgopleidingen mee in aanraking kwam vond ik het erg leuk en leerzaam. Je kunt in dramalessen leren over jezelf, over contacten met anderen, je kunt spelen met taal, het doet een beroep op je creativiteit, het kan sociale banden in de klas verbeteren en daarnaast geeft het natuurlijk inzicht in de kunstvorm.

Veel goede redenen dus om met drama aan de slag te gaan in de klas. Je kunt dat net zo intensief doen als je zelf wilt: je kunt een dramales geven van een kwartiertje maar je kunt er ook een hele lessenserie van maken.

De website Pasjijdrama.nl is een eindproduct van vijf vierdejaars PABO-studenten van de Differentiatiewerkgroep Drama 2007-2008 van Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Je vindt er een heleboel ideeën voor dramalessen. Erg handig vind ik dat de studenten filmpjes hebben gemaakt, soms ook van echte lessen op school, waardoor je niet alleen het idee te zien krijgt maar ook hoe je de les in de praktijk vorm kunt geven. Naast de lessen van de studenten vind je op de site ook links naar dramalessen elders op het web.

Wat ik wel erg jammer vind is dat niet bij de lessen wordt aangegeven wat de lesdoelen zijn en hoe je de lessen kunt uitwerken. Veel lessen lenen zich er namelijk uitstekend voor om ze in andere lessen verder uit te werken of om er verder over te praten in klasseverband. Op de site vind je wel een link naar de website van de SLO waar een uitwerking te vinden is van tussendoelen en leerlijnen van kerndoel 54 (kunstzinnige oriëntatie: de leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren) dat met dramalessen ingevuld kan worden. Maar met kennis van de kerndoelen en leerlijnen en met wat creativiteit kun je met deze website een heel eind komen!

5 opmerkingen:

Jurrien zei

Handige tip, die ik gelijk doorspeel naar onze schoolpopulatie.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Jurrien,
Verzorgen jullie dramalessen op school? Wat geweldig! Dat is iets wat ik vroeger graag gehad zou hebben en ik denk dat leerlingen daar héél veel van kunnen leren.

Jurrien zei

We hebben hiwer twee dramadocenten en daarnaast worden er elk jaar twee toneelstukken ingestudeerd en uitgevoerd, waarbij nog een aantal docenten assisteert.

Jurrien zei

Per ongeluk de w en de e tegelijk ingedrukt geloof ik.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

mmm, helaas heb ik mijn middelbareschooldiploma al gehaald. Mag waarschijnlijk niet nog een keer dat traject doorlopen. Jammer!