maandag 3 november 2008

Leerlingen en de dood

Naar de projectsiteVerbaasd was ik, toen ik hoorde van een lesproject waarin leerlingen zich bezighouden met de toekomst van de dood. Is dat waar je je mee bezig houdt als je ergens tussen de 12 en de 18 jaar bent? Maar toen ik er wat meer over ging nadenken en de inhoud van het project bekeek, toen werd ik toch enthousiast. Ik denk namelijk dat er veel meer leerlingen zich bezighouden met dood en mystieke ervaringen dan je zou verwachten bij die leeftijd en het project biedt een prachtige gelegenheid om te praten over rituelen en geloof

In het project 'De toekomst van de dood' wordt aan leerlingen gevraagd om na te denken over begraven, cremeren en vooral ook herdenken in een multiculturele samenleving en om dat vervolgens te verbeelden: in tekst of in beeld. Bij het project is een website met informatie over dit onderwerp lesmateriaal voor de vakken CKV, godsdienst en Nederlands.

In alle lessenseries (voor vmbo, havo en vwo) verdiepen leerlingen zich in rituelen rond de dood en delen ze hun kennis en persoonlijke ervaringen. Ze verdiepen zich in verschillende culturen, religies, levensbeschouwingen en landen. Doordat het onderwerp gekoppeld is aan een praktische opdracht wordt het minder 'zweverig' en kunnen leerlingen hun verhaal net zo persoonlijk maken als ze zelf willen en kunnen.

Het lijkt me een interessante opdracht; ik ben benieuwd of veel scholen meedoen.

3 opmerkingen:

løde zei

Grappig. Bij interaction design hebben we voor de zomervakantie een project op een begraafplaats gedaan. lodeclaassen.nl/projecten/grave2grave

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Lode,
Ik kan me wel wat voorstellen bij het plezier dat je had in het werken met fysieke materialen. Ik heb jaren zelf gewerkt met klei en kon ervan genieten om dat te laten 'groeien'. Fysieke materialen zoals zand, hout etc. lijkt soms wel een eigen leven te hebben. Elektronica heeft dat bij mij helemaal niet: als ik een programmaatje wil schrijven of een webpagina wil ontwikkelen dan bepaal ik daarvan helemaal zelf de vormgeving. Bij het maken van een beeld wordt een deel van de vorm op de een of andere manier bepaald door de klei. Zou het een ziel hebben ;-) ?

løde zei

Ja, de fysieke objecten doen wat bijzonders. Wat mij betreft hebben ze wel een ziel :)