woensdag 1 oktober 2008

Onderweg woordjes leren met WRTS mobiel

Klik hier voor de mobiele versie van WRTSHéél veel docenten en leerlingen maken gebruik van Wrts, het programma dat is ontwikkeld door Digischool. Om woordjes (of definities) te leren voer je éénmalig alle woorden die je wilt leren in. Daarna kun je aan de slag om met die woordjes te oefenen: door woordjes na te typen, door de goede vertaling of betekenis te kiezen uit vier mogelijkheden (al dan niet binnen een bepaalde tijd of met een beetje of wat meer hulp), of door zelf het goede antwoord in te typen. Je kunt ook de woordjes laten voorlezen door een sprekende papegaai. Veel leerlingen vinden WRTS een makkelijke manier om hun woordjes te oefenen, zeker als de docent of een medeleerling de woordenlijst voor ze online zet zodat ze die kunnen overnemen!

Het handige van WRTS is dat het methode-onafhankelijk is en dat woordenlijsten van een aantal andere methodes (Overhoor, Teach2000 en Backpack -dat volgens mij niet meer officieel wordt gedistribueerd) kunt importeren en dat je de woordenlijsten op iedere computer kunt oproepen omdat ze opgeslagen worden op internet. Dus of je thuis bent of op school: je kunt overal aan de slag met WRTS zolang je de beschikking hebt over internet.

Maar woordjes leren is typisch zo'n activiteit die er bij leerlingen wel eens bij inschiet. Dat doen ze het liefst ergens in een verloren uurtje: tijdens een pauze, in de bus, als ze staan te wachten op de trein enz. En slimme leerlingen leren hun woordjes niet in één keer (en dan lange tijd achter elkaar) maar oefenen ze vaker en dan steeds gedurende korte tijd. Maar in de bus en op het station heb je natuurlijk geen internet.

De makers van WRTS waren zich bewust van dat probleem. Daarom zijn ze nu gekomen met de mobiele versie van WRTS zodat je je woordjes kunt oefenen op je mobieltje. Met de mobiele versie van WRTS kun je kiezen of je de woordjes oefent met meerkeuze-vragen of door zelf het goede antwoord in te typen. Door het aantal oefenmogelijkheden te verkleinen hoeven er minder data verstuurd te worden waardoor de kosten voor het versturen van data met het mobieltje beperkt blijven. Dat is overigens nog wel een probleem: veel leerlingen hebben geen data-abonnement voor hun mobiele telefoon en wie dan veel met WRTS-mobiel aan de slag gaat zal dat merken aan de snelheid waarmee het beltegoed afneemt. Die afweging zullen leerlingen zelf moeten maken, maar prettig is wel dat ze nu weer een nieuwe manier hebben om hun woordjes te oefenen. Nu wordt het nog moeilijker om een smoes te bedenken als je je woordjes niet hebt geleerd!

6 opmerkingen:

WoW!ter zei

We hebben voor onze 1e jaars midelbare scholier net woordjesleren.nl ontdekt. Deze hadden we nog niet. Bedankt voor de tip.

Wouter

Laika zei

Het is al een gevleugelde uitdrukking bij ons: Ik moet even WRTS-en (dochter 14, 3HAVO). Gisteren nog voor haar Duitse SO. Vraagt ze ons vanachter de computer iets over een mevrouw die nog dure merklaarzen te koop had staan. "spreekt die mevrouw Duits?" grapt mijn man. Ach ja, multitasking zullen we maar zeggen.
Maar het is een geweldig systeem. Mijn dochter is er erg enthousiast over. Ze doet het hier achter de computer, maar ook op de huiswerkklas. Mobiel WRTSen, nou liever niet. Inderdaad vanwege de kosten. We zijn blij dat we van excessen van 90 Euro per maand terug zijn bij 20.

m2cm zei

@Wow!ter,
Graag gedaan!

@Laika,
Ik denk dat het downloaden van data snel goedkoper zal worden. Een flat-fee abonnement kost nog maar een tientje per maand. Nadeel is dat het op dit moment nog behoorlijk traag is; alleen met een duurder hsdpa-abonnement krijg je een redelijke snelheid op je mobiel. Maar ik vermoed dat dat snel gaat veranderen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een tool die niet online is, bijv. i-quiz voor op je i-pod. Dan moet je wel zelf je woordenlijsten invullen maar als je dat in een klas bij toerbeurt doet is dat wel haalbaar. Dat oogt in ieder geval redelijk 'cool' ;-)

Anoniem zei

Beste WRTS-gebruikers,

Ik heb een aantal zinnen op
www.impikoko.wrts.nl gezet.

Het is op beginnersniveau.
Het unieke is dat je je Engelse vocabulair uitbreidt d.m.v. woordjes in de context.

Ik zou zeggen neem maar over, en veel leergenoegen.

Marius

Anoniem zei

Zou er binnenkort geen Java-app geschreven kunnen worden?
dan zijn er geen dataverbindingen meer nodig.. dus goedkoper =D

wie weet....

m2cm zei

@Mees,
Er zijn natuurlijk al een heleboel appjes om woordjes te oefenen. Maar het ging de makers van WRTS-mobiel er juist om dat ze overal toegang hebben tot de woordenlijsten die ze zelf gemaakt hebben of die door anderen gemaakt zijn (docent, medeleerlingen). WRTS-mobiel is gemaakt vanuit de veronderstelling dat mobiel internet goedkoper en sneller gaat worden, en tot nu toe lijkt het aardig die kant op te gaan ;-)