dinsdag 11 november 2008

Drumsteps

Klik hier om naar de site van Drumsteps te gaanLang geleden moest ik leren over maatsoorten. Driekwartsmaten en zes-achtste, tweekwarts en vierkwarts en onregelmatige maatsoorten zoals vijfachtste en zevenzestiende. We leerden het door te luisteren en vooral door te klappen. Leuk vond ik het niet, en al helemaal niet inspirerend. Gelukkig wordt tegenwoordig op veel scholen op andere manieren geleerd wat maatsoorten zijn. Op de school van mijn kinderen werd daarvoor gebruik gemaakt van een drumstel. Dat leek me al veel leuker maar het betekende wel dat er per les maar een paar leerlingen mee aan de slag konden. De meeste scholen beschikken immers niet over voldoende budget om alle leerlingen in een klas tegelijkertijd achter een drumstel te zetten.

Maar dat hoeft ook niet: op internet zijn genoeg websites te vinden waar je virtueel kunt drummen. Dat is (bijna) net zo leuk als drummen op een echt drumstel! Met het programmaatje Drumsteps van de BBC is het misschien zelfs nog leuker dan in het echt. Bij Drumsteps maak je een soort knikkerbaan waar je een balletje overheen laat rollen. Elke keer als het balletje op iets stuitert maakt het geluid. Je kunt zelf bepalen welk geluid het balletje maakt: van een cymbaal of een harp, een tamboerijn of de grote trom enz. Je kunt het balletje steeds één (groot) stuk laten vallen maar je kunt het ook kleine stukjes laten vallen. Je kunt verschillende balletjes tegelijk laten vallen, maar je kunt ook het ene balletje laten beginnen als het andere ophoudt.

Op deze manier maatsoorten leren lijkt me leuk en bovendien aantrekkelijk voor meer visueel ingestelde leerlingen. En omdat scholen tegenwoordig allemaal beschikken over p.c.'s met internet is het is veel goedkoper dan de aanschaf van (inspirerende) ritme-instrumenten voor alle leerlingen.

N.B. Op één p.c. kreeg ik het programma niet aan de praat. Ik vermoed dat de oorzaak daarvan was dat ik daarop niet de goede versie van Shockwave had geïnstalleerd. Mocht het bij jou ook mis gaan, probeer het dan ook eens op een andere p.c.!

6 opmerkingen:

wouter zei

Hoi Margreet,

Dit is inderdaad een leuk programmaatje. Het is gemaakt in director met de midi plugin sequence XTra (zeg maar een uitbreiding op director). Alleen is die plugin nog niet geupdate naar de nieuwste versie van director.

Nou ja om een lang verhaal kort te maken:

Het werkt (waarschijnlijk) op een pc met windows xp en (nog) niet op vista

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Wouter,
Dank voor je reactie maar mijn probleem is er niet mee opgelost. De p.c. die problemen gaf draait op xp dus dan zou het gewoon moeten werken. Ik denk dat het zit in Shockwave. Ik krijg deze melding: "This Shockwave movie has errors that caused playback problems". Ik heb het zowel in FF als in IE geprobeerd: bij beide krijg ik dezelfde melding. Maar als ik de laatste versie daarvan installeer helpt dat niet. Heb je nog een andere tip? Of is dit typisch iets wat gerekend moet worden tot de geheimen van de computer?

Anoniem zei

Hij doet het wel op Vista,
ik heb Vista, en daarop doet hij het goed!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Anoniem,
Dank voor je reactie. Dan is het vermoedelijk toch een instelling op mijn p.c. Misschien dat ik die toch weer eens opnieuw moet inrichten. Kost veel tijd maar dan doet meestal alles het weer zonder problemen. Moet alleen nog even moed verzamelen.... !

Huub zei

Werkt prima in XP (zowel FF als IE). Tip: Eerst oude Shockwave verwijderen via Configuratiescherm /Software, daarna het WindowsRegister opschonen met bv. CCleaner of Glary Utilities en dan naar de BBC-site om de laatste Shockwave-versie te installeren (vinkje bij Norton SC uit laten)

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Huub,

Geweldig: dat was de truc! Hij doet het nu ook bij mij perfect. Dank je wel!