woensdag 12 november 2008

Quiz maken met powerpoint

plaatje Alles of NietsAls je je, net als ik, veel bezig houdt met het maken van spelletjes en quizzen, dan kun je bijna niet om powerpoint heen. Met dat programma (of een diapresentatieprogramma van een ander merk) kun je een heleboel soorten quizzen maken zonder dat je enige kennis hebt van programmeren of van html of meer van dat soort 'vreemde' talen.

Op het web zijn kant-en-klare formats te vinden om quizzen te maken, bijvoorbeeld voor het spel Weekend Miljonairs of Jeopardy. De meeste zijn Engelstalig (bijv. hier en uitgewerkte formats met tips hoe je ze kunt gebruiken hier), maar in het kader van het project Groeien door Games dat door de Onderwijsvernieuwingscoöperatie wordt uitgevoerd zijn er een aantal vertaald. Die vind je hier. Een voorbeeld van een uitwerking voor het leergebied Mens en Gezondheid (het gebit) van het daar genoemde format van Weekend Miljonairs vind je hier.

Maar met wat knutselwerk kun je nog meer leuke dingen maken. Zo bedacht ik me laatst dat in Powerpoint een optie zit om gebruik te maken van de tijd, waardoor je na verloop van tijd automatisch doorgaat naar een volgende dia. Het leek me wel leuk om daarvan gebruik te maken in een quiz die je kunt gebruiken op een interactief bord. Na een half uurtje had ik een voorbeeld van een quiz waarbij je echt alle vragen goed moet beantwoorden om het einde te halen: Alles of Niets. In de quiz krijg je een aantal vragen voorgelegd. Geef je op tijd het goede antwoord dan ga je door naar de volgende vraag, maar wacht je te lang met antwoorden of geef je het verkeerde antwoord dan moet je opnieuw beginnen. Niet een heel flitsend format, maar wel weer een andere manier om kennis te toetsen. Nog leuker wordt het als je met meer muizen tegelijk op het interactief bord kunt klikken, zoals laatst te lezen was op de Scholenlijst. Bovendien is dit een heel makkelijke manier (voor docenten èn leerlingen) om zelf een quiz te maken. Als je wilt kijken hoe ik het heb gedaan dan kun je hier klikken om een zipbestand te downloaden met de powerpointpresentatie zelf en dezelfde presentatie (m.b.v. Flash Spring) omgezet in Flash.

En zo is er natuurlijk nog veel meer te bedenken. Ik ben ervan overtuigd dat als je leerlingen wat tips geeft hoe je van powerpoint een quiz kunt maken en ze uitdaagt om daarmee aan het werk te gaan, je de meest geweldige quizen krijgt. Je zou bijvoorbeeld aan het einde van elk hoofdstuk een groepje leerlingen de opdracht kunnen geven een quiz te maken van de leerstof. De quiz wordt voorafgaand aan de repetitie in de klas gespeeld. Aan het einde van het jaar bepalen de leerlingen welk groepje leerlingen de mooiste quiz heeft gemaakt door alle quizen nog een keer te spelen en vervolgens hun stem uit te brengen op de winnaar. Een betere (en ik denk ook: leukere) herhaling van de lessen kun je niet hebben ;-)

N.B. Als jijzelf of je leerlingen een leuke quiz hebben gemaakt vind je het misschien wel leuk om mee te doen met de wedstrijd Het beste Digibordidee. Wie weet win je een set stemkastjes voor bij het digitale schoolbord of een digitale microscoop die je kunt aansluiten op het digibord! Inzenden kan tot 1 januari 2009.

8 opmerkingen:

Jeroen Clemens zei

een heel mooi en inspirerend idee, Margreet.
Heb het al doorgegeven aan collega's . Als ze er wat mee doen, laat ik ik het weten.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Jeroen,
Graag gedaan. En leuk als je eventuele resultaten hier wilt delen. Misschien dat anderen daar weer hun voordeel mee kunnen doen!

jan de B zei

Dit soort quizen zijn idd in
PowerPoint te maken en ben al een
tijdje hiermee aan het stoeien.
Ik zit alleen met een vraag waar
ik maar geen antwoordt op kan
vinden.

Als je de quiz maakt kunnen gebruikers(leerlingen of cursisten
dus) de vragen beantwoorden die
zij te zien krijgen.
Wanneer men echter de rechtermuis klik op een voorstelling gebruikt kan men alle antwoorden bekijken
maw alle dia's bekijken dus ook de goede en foute antwoorden van die vraag en de vragen die daarna komen.
Hoe kan dit worden vermeden?
Dus zo dat de rechtermuisklik of de
optie van esc niet kan worden gebruikt?

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Jan de B,
Je kunt dat voorkomen door van een ppt-quiz een flashbestand te maken. Ik gebruik daarvoor iSpring. In de versie die ik, alweer een tijdje geleden, heb gekocht kun je zelf bepalen of je het ppt-bestand wil converteren naar een flashbestand met of zonder besturing eronder. Dat werkt prima. Tegenwoordig is iSpring gratis te downloaden. En in Open Office zit de mogelijkheid om te converteren naar Flash ingebouwd. Ik weet alleen niet of je er daarbij ook voor kunt kiezen voor een flashbestand met of zonder besturing.

Quiz Maken zei

Op de website Quizmaken.be
kan je ook zelf een quiz maken

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Quiz Maken,
Ik heb een account gemaakt maar ik vind de quizzen die je kunt maken niet echt enthousiasmerend. Het zijn eigenlijk gewoon vragen waarbij ik geen feedback kreeg. Zit er een bug in of doe ik iets verkeerd?

Anoniem zei

Hallo,
ik ben nu zelf ook bezig met quizjes maken op powerpoint en de kinderen in de klas vinden het erg leuk. Bij mij is het probleem dat ze door kunnen klikken of scrollen zodat ze zo door de hele quiz kunnen vliegen. Dit moet je toch uit kunnen zetten?
Of moet ik echt alle quizen gaan converteren naar een ander programma?

groeten Chris

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Chris,
Als je leerlingen zonder toezicht aan de slag gaan met de quizzen, dan kan je dat niet voorkomen. Converteren is dan de enige oplossing die ik heb. Als je een beamer hebt of een digitaal bord, kan je de kinderen ook zelf hun quiz laten presenteren en de klas de antwoorden laten geven. De leerling kan dan het door de klas gegeven antwoord intoetsen. Dat maakt de quiz extra spannend ;-)