donderdag 27 november 2008

Fantasticcontraption; creatief leren

Door: Martijn van den Berg

We zaten met de klas bij lob (leren onder begeleiding oftewel mentor-uur) meestal heeft onze mentor niet veel te zeggen en is het gewoon een paar dingen uitdelen en dan mag je weg. Wat we dan meestal gaan doen, is dat met met z'n allen in de aula gaan zitten wachten op het volgende uur. Maar deze keer niet. Het lokaal waar we altijd zitten is een computerlokaal, dus ik maakte van de gelegenheid gebruik om daar nog even een blogje te schrijven. Toen ik pauseerde, zag ik dat er een paar mensen bezig waren met een spel dat fantastic contraptions heet, en dat spel intresseerde mij wel.

Fantastic contraptions is een spel waarbij je door wieltjes die een bepaalde richting op draaien te verbinden een balletje in het rode vak krijgt. Je kan wielen gebruiken die naar rechts draaien, naar links en wielen die beide kanten op kunnen draaien. Je hebt vaste en transparante verbindingen. Door constructies te maken met deze elementen kunnen de meest verbazende constructies gemaakt worden.

Het eerste waar ik aan dacht bij dit spel was linerider, een spel dat iets meer dan een jaar geleden heel erg populair was. Maar hier zit meer in. Door allerlei constructies te maken, experimenteer je met gewicht en krachten. Je leert krachten te gebruiken om de meest onmogelijke plaatsen te bereiken. Het spel is simpel, maar het idee geweldig. Hier onder een voorbeeld van wat er allemaal gemaakt wordt met dit spel.


1 opmerking:

Anoniem zei

Lijkt een beetje op PHUN? Doet het trouwens erg goed op een digitaal schoolbord :)Gr. Michel