dinsdag 4 november 2008

Nogmaals: animaties maken

Klik hier om je eigen animatie te maken met GoAnimateVorige week schreef ik hier hoe je met Xtranormal online animaties kunt maken. Deze week aandacht voor een andere tool die hetzelfde doet: GoAnimate. Met GoAnimate heb je meer mogelijkheden dan met Xtranormal om animaties te maken. Je kunt kiezen uit een grote hoeveelheid achtergronden, geluiden en karakters maar je kunt ook zelf gemaakte achtergronden of geluiden gebruiken of karakters met op de plaats van het hoofd een foto van jezelf of (wat in de verkiezingstijd veel gebeurt) van een bekende (politieke) figuur.

Moeilijk is het absoluut niet: alles werkt met slepen en klikken. Je kiest een achtergrond en één of meer karakters. Per scène laat je je karakters iets doen en/of iets zeggen. Je kunt ook gebruik maken van speciale effecten, bijv. het beeld heen en weer schudden (zoals bij een aardbeving), bijv. als iemand erg kwaad is, inzoomen op een deel van het beeld en fade-in of fade-out. Je kunt je karakters laten praten door onder de scène een geluidsbestandje te zetten of door middel van tekstballonnetjes. De site is Engelstalig maar dat zal voor de meeste kinderen geen enkel probleem zijn.

Als je een animatie hebt gemaakt kun je die voor jezelf houden of publiek maken zodat anderen je werk kunnen zien en erop kunnen reageren. Je kunt er dan ook nog voor kiezen of anderen al dan niet je werk mogen kopiëren om het zelf te bewerken of niet.

GoAnimate is in feite zo makkelijk in het gebruik dat het risico groot is dat leerlingen er direct mee aan de slag willen gaan en geen tijd meer nemen om eerst een leuk of een goed verhaal te bedenken. En dat is natuurlijk de kracht van GoAnimate: het is een verschrikkelijk leuke manier om leerlingen verhalen te laten vertellen in het Nederlands of in een andere taal, om ze een samenvatting te laten maken van een boek dat ze gelezen hebben of een film die ze hebben gezien of om ze een 'geanimeerd' betoog te laten houden over een maatschappelijk onderwerp.

Dat laatste wordt op dit moment veel gedaan: op de site zijn een heleboel animaties te vinden over McCain en Obama. Maar omdat Halloween ook nadert (en voor Nederlandse kinderen Sint Maarten) hieronder een animatie over dat onderwerp. Het kan even duren voordat de animatie geladen is, maar het is de moeite waard!

N.B. Als de animatie niet laadt kun je ook op deze link klikken. Wil je zien wat na een half uurtje uitproberen mijn eerste resultaten waren, klik dan hier.

2 opmerkingen:

Wim Bielderman zei

Er leuk en bruikbaar! Als start voor de les heb ik een animatie gemaakt welke je kunt kopieeren en kunt aanpassen voor eigen gebruik.

http://goanimate.com/go/movie/0CQzfQ3Jlx-c?utm_source=emailshare&uid=0f3l7st8v9jA

De leerlingen bij mij in de klas hebben er leuke animaties gemaakt!

Bedankt voor de tip.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Wim,
Leuke animatie en geweldig dat je er direct een geanimeerde instructie bij hebt gemaakt! Daarmee kunnen je leerlingen direct zien wat er allemaal mogelijk is. Ik denk dat ze er in de toekomst nog wel eens vaker gebruik van zullen maken, misschien wel in combinatie met een spreekbeurt o.i.d.