vrijdag 21 november 2008

Mscape: een mobiel spel maken

Klik hier om naar de website van Mscape te gaanAl weer een tijdje geleden was ik bij SURFnet waar ik een workshop bijwoonde over het maken van een mobiel spel met behulp van Mscapers. Met dat programma kun je een soort speurtocht maken door aan gps-locaties bestanden te koppelen. Als je de speurtocht daarna inlaad in een gps-apparaat dat draait op windows mobile (wat het geval is bij meeste mobiele telefoons en pda's) dan zullen die bestanden zich openen als je bent op de betreffende plek.

Ik kende Mscape al wel en was erg gecharmeerd van de eenvoud daarvan. Het enige dat ik lastig vond was het toekennen van coördinaten aan de kaart. Maar tot mijn grote vreugde bleek er inmiddels alweer een nieuwe versie te zijn waarbij juist dat gedeelte aangepast is. Je kunt nu met één klik op de knop een kaart importeren uit de Mscape Map service en je hoeft daar geen coördinaten meer aan te hangen. Dat systeem werkt prima, mits je de taalinstellingen op je computer hebt gezet op 'Engels/Amerikaans'. Dat doe je door te kiezen voor Instellingen --> Configuratiescherm --> Landinstellingen, en dan in het bovenste veld te kiezen voor 'Engels/Verenigde Staten'. Heb je dat gedaan dan is het importeren van een kaart een fluitje van een cent.

De stappen daarna zijn nog eenvoudiger: om een bestand aan een locatie te koppelen markeer je eerst een gebiedje op de kaart en vervolgens sleep je het bestand naar die plek op de kaart. Een kind kan de was doen.

Voor wie er meer van wil weten: de mensen die de workshop verzorgen hebben een uitstekende (Nederlandstalige) handleiding gemaakt bij Mscape. Ik kan je de workshop zelf overigens van harte aanraden: hij wordt aangeboden door SURFnet en verzorgd door Roel Martens en Frank Niesten van de educatieve dienstverlening van Fontys PTH. Naast de handleiding hebben zij ook een literatuuronderzoek gedaan naar leren met GPS en PDA, met behulp van Mscape.

De workshop was niet alleen informatief, hij was ook gezellig en ik heb weer een heleboel mensen ontmoet die net als ik op zoek zijn naar toepassingen van GPS in het onderwijs. Een prima actie dus van SURFnet die inhoudelijk goed ingevuld was door Fontys PTH!

O, en BTW: als je geen zin hebt om zelf een Mscape te maken dan kan je ook gebruik maken van de Mscapes in de bibliotheek die niet plaatsgebonden zijn. Die speel je als regel op een open veldje. Je markeert alleen je startpunt: de rest van de route wordt daardoor bepaald. Er zijn al behoorlijk wat van dit soort routes te vinden op de site! De onderwerpen variëren van diepzeeduiken tot klimaatvraagstukken en van sportactiviteiten tot Boter, Kaas en Eieren.

En wil je echt het naadje van de kous weten: op 2 en 3 december is in Belfast een conferentie over Mediascapes.

4 opmerkingen:

Martijn Bos zei

Windows only, jammer kan ik dus helemaal niets mee. Heb een iMac en een Nokia.

Moniek zei

@Margreet: boeiende blogpost.
@Martijn: ik heb een I-pod en een windows-computer met I-tunes van Apple, kan ik ook weinig mee, vind ik ook jammer ;-P

Martijn van den Berg zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Webdesign Düsseldorf zei

Das war gut.Thank You :)