dinsdag 25 november 2008

Techniek in de les

Bij toeval kwam ik onlangs terecht op een site van Schooltelevisie: Mystrix. Deze site is gebouwd bij een serie televisieprogramma's met dezelfde naam. In de programma's (en op de site) gaat het over techniek, of - zoals beschreven staat op de Schooltelevisiepagina: over technische oplossingen ontwerpen en natuurkundige verschijnselen. De serie loopt nog: morgen is er een uitzending over o.a. oppervlaktespanning en zon & aarde.

Maar ook voor wie de afleveringen niet volgt is de site bruikbaar en leuk. Je vindt er informatie over technische zaken zoals constructies en hefbomen en katrollen en over belangrijke wetenschappers/ontdekkingen op die vakgebieden. Bij elk onderwerp is een soort spel/interactieve oefening die de leerlingen kunnen doen en er zijn filmpjes te vinden en tips voor proefjes in de les. Als je alle interactieve oefeningen goed hebt gedaan krijg je de cijfers van een code die je aan het einde nodig hebt om door de poort te kunnen gaan. Op de site staan ook nog links naar andere technieksites en er is een themapagina in Teleblik met allerlei filmpjes over de onderwerpen die in Mystrix aan de orde komen.

Het materiaal leent zich er goed voor om te gebruiken met het digibord. Het digibord kan dan bestuurd worden worden door de leerlingen; de site is het startpunt om leerlingen met elkaar ervaringen uit te laten wisselen over de technische toepassingen die op de site behandeld worden.

Voor wie (net zoals ik) niet genoeg kan krijgen van techniek: sinds kort is de site W(etenschap)T(echniek)-wijzer online. Hierin staan talloze tips voor technieklessen in het basisonderwijs. Overigens: ook bruikbaar voor leerkrachten die niet alleen met techniek bezig willen zijn. Want om een goed verslag te maken moet je gebruik maken van taal, om een plaatje te maken moet je tekenen en om gemiddelde scores te weten moet je rekenen. Techniek in de klas kan een leuke kapstok zijn voor alle vakken!

Geen opmerkingen: